Найкоротший шлях із Росії до Києва: Україна ініціювала оборонну стратегію для Чорнобильської зони відчуження

Найкоротший шлях із Росії до Києва: Україна ініціювала оборонну стратегію для Чорнобильської зони відчуження
У разі нападу Росії українських сил у Чорнобильській зоні відчуження може бути недостатньо.

Чорнобильська зона на півночі України ще настільки радіоактивна, що здається, це останнє місце на Землі, яке хтось хотів би завоювати. Але у разі вторгнення Росії цю зону варто захищати. Про це пише The Seattle Times.

У той час як більшість уваги навколо потенційного вторгнення Росії зосереджена на нарощуванні військ та щоденних бойових діях на Сході, найкоротший шлях із Росії до столиці України Київ лежить з півночі. І він проходить через ізольовану зону навколо Чорнобильської АЕС.

Варто додати, що в одній з невідповідностей війни це робить Чорнобиль територією, яку, на думку України, їй необхідно захищати, змушуючи свої збройні сили розгортати сили безпеки в моторошному й досі радіоактивному лісі, де вони мають зброю та обладнання для виявлення радіаційного опромінення.

Не має значення, що це заражена територія і що тут ніхто не живе, — сказав полковник прикордонної служби України Юрій Шахрайчук. — Це наша територія, наша країна, і ми маємо її захищати.

Зазначається, що українських сил у районі, відомому як Чорнобильська зона відчуження, буде недостатньо, щоб відбити вторгнення, якщо воно станеться.

Ми збираємо інформацію про ситуацію на кордоні та передаємо її спецслужбам України, — сказав прессекретар Житомирського прикордонного загону Юрій Шахрайчук.

Мова йде про те, що концепція Чорнобильської зони відчуження, створена радянською владою три десятиліття тому, полягала у тому, щоб шляхом ізоляції обмежити смертність від аварії на атомній станції.

Радіоактивні частинки, що залишилися в ґрунті або застрягли під захисною конструкцією зруйнованого реактора, поки вони повільно розпадаються, не становлять великої небезпеки для солдатів, поки ці солдати не затримуються в сильно опромінених районах. Але земля має бути покинута, у деяких місцях на сотні років.

При патрулюванні зони військовослужбовці повинні носити на шиї на шнурку прилади, які безперервно контролюють опромінення; за протоколами патрулювання в зоні, якщо військовослужбовець натрапить на сильно опромінену ділянку, її знімають з чергування, щоб уникнути подальшого опромінення.

За словами Шахрайчука, поки що ніхто з прикордонників, спрямованих у зону в листопаді, не отримав високих доз.

Нагадаємо, за останню добу російські війська понад вісім разів обстріляли селища на Донбасі.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Сьогодні Збройним Силам України виповнюється 30 років: генерал-лейтенант Залужний привітав ЗСУ (відео) Сьогодні Збройним Силам України виповнюється 30 років: генерал-лейтенант Залужний привітав ЗСУ (відео)
Дякуємо за ваш захист та службу! Слава Україні! Слава її Збройним Силам!
"Живі щити" та вивезення тіл: розвідка розповіла правду про "гуманітарні коридори" від Росії "Живі щити" та вивезення тіл: розвідка розповіла правду про "гуманітарні коридори" від Росії
7 березня окупанти оголосили про відкриття "гуманітарних коридорів". Втім, варіант запропонований Москвою не має нічого спільного з загальноприйнятими поняттями про евакуацію мирного населення із зони бойових дій.
Loading...
Load next