Церковне питання: московський патріархат ще не "все"? (відео)

Церковне питання: московський патріархат ще не "все"? (відео)
Евакуйовані священнослужителі ПЦУ звернулися до міської ради щодо можливості використання Свято-Георгіївського кафедрального собору.

Чи мають зараз в Україні продовжувати проводити богослужіння храми, що належать московському патріархату? Більшість людей, а особливо отців Православної церкви України, вважають, що однозначно ні. Однак попри війну розпочату росією вони й досі продовжують функціонувати, як до прикладу у Львові  Свято-Георгіївський кафедральний собор на вулиці Короленка. Священнослужителі розповідають, що це питання можна було б вирішити ще наприкінці 2018 року, коли Україна отримала Томос про автокефалію Православної церкви України.

І тоді потрібно було єпископам, священникам Православної церкви московського патріархату оприділитися і може, не знаю як, може не було би  зараз тих смертей, - розказує Владика Макарій, митрополит Львівський ПЦУ.

Бо навіть путін у своєму звернені казав, що в Україні нібито треба рятувати «російську церкву».


Якби вони перейшли тоді, то не було б чого рятувати й може не було би й теперішньої цієї братовбивчої війни. Тому їх теж доля там є за те, що наше військо українське гине, що наші гинуть мирні жителі, за те що діточок невинних вбивають, - додає Владика Макарій.

Внаслідок бойових дій в Україні багато священнослужителів евакуювалися з гарячих точок Луганської, Донецької та інших областей.

Евакуювався владика Слов’янський на Франківщину, тобто ця проблема набуває вже системного характеру, тобто з що вони мають існувати. А всю ту біду хто нам приніс, звичайно «руський мир». І ми за місяць часу не бачимо, щоби хтось з Архієреїв московського патріархату виконав свої професійні обов’язки згідно статуту. Тобто вимагав скликання архієрейського собору і засудження тих, хто цю призвів до цієї війни,  - пояснює Владика Борис єпископ Херсонський та Каховський ПЦУ.

Тим часом Свято-Георгіївський кафедральний собор все ще підпорядковується московському патріархату, зазначає священнослужитель.

У той час, як тут цей храм Георгія будували для православних у Львові, старостою цієї громади був Михайло Грушевський, майбутній президент України, а тоді він був професором Львівського університету, професором історії і у який спосіб ця споруда потрапила до Московського патріархату це абсурд. Тобто юридичних обставин для цього немає, канонічних немає і людських, на даний момент, також немає, - каже Владика Борис, єпископ Херсонський та Каховський ПЦУ.

Тому вони звернулися до міської ради, щоб розглянути можливість використання цього собору для проведення служб священнослужителями з окупованих території під керівництвом ПЦУ.

Ми не можемо сказати, що храм, який використовується зараз московським патріархатом належить до канонічної території якоїсь єпархії ПЦУ по факту. Тому ми шукаємо шляхи і ми потребуємо, моє духовенство,  і духовенство, яке евакуювалося потребує цього вирішення, - пояснює Владика Борис.

Зазначимо, що з початком війни частина церков, що підпорядковувалися московському патріархату, перейшли до помісної Православної церкви України.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
“Ми маємо зруйнувати Кремль”: Дмитро Корчинський розповів про закінчення війни між Україною та Росією (відео) “Ми маємо зруйнувати Кремль”: Дмитро Корчинський розповів про закінчення війни між Україною та Росією (відео)
Український політик та лідер забороненої в Росії організації "Братство" Дмитро Корчинський в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "ПравдаТУТ Львів" розповів про свою політичну кар'єру та погляди, ставлення до президента-втікача Януковича і Зеленського, а також радикальне вирішення військового конфлікту з Росією, яке триває декілька століть.
Loading...
Load next