"А як саме Бог примирив Каїна і Авеля?" — реакція українців на скандальну Хресну ходу у Ватикані (відео)

"А як саме Бог примирив Каїна і Авеля?" — реакція українців на скандальну Хресну ходу у Ватикані (відео)
Резонансне рішення про спільну ходу українки та росіянки на знак "примирення" викликала масове обурення в українців.

У Ватикані відбулася Хресна хода, але без згадки про "примирення" України та Росії. На Хресній ході в Колізеї 15 квітня, попри численні звернення українців проти такого жесту, хрест під час 13-ої стації тримали сім’ї українки та росіянки. Але текст роздумів щодо "братських народів" на прохання Києва все ж скасували.

Про це повідомив посол України у Ватикані Андрій Юраш.

До аргументів української сторони (а офіційна заява і відповідна нота посольства України при Святому Престолі була першою у ряду інших подібних звернень) поставилися в Апостольській Столиці з увагою: замість запланованого розлогого тексту, в якому мала звучати теза і про "братські народи", було запропоновано помолитися в тиші, — зауважив він.

За словами Юраша, шансів, що Святий Престол змінить опублікований в офіційних джерелах текст і зміст Хресної ходи, було мало. "Але й скласти руки і нічого не робити також було неможливо", — додав посол.

Реакція української спільноти

Хресна хода у Ватикані викликала хвилю обурення серед українців ще з моменту, коли інформація про скандальну ідею "примирення України та росії" через символічну ходу українки та росіянки із хрестом лише з'явилася в мережі. 

Попри намагання вплинути на рішення Ватикану, хода відбулася, а хвиля незадоволення серед українців покотилася з новою силою. 

"На війні всі методи годяться" - принцип, який сповідує росія. І тому кидає на нас все що може, стріляє звідусіль звідки може: з Криму, з белгорода, з білорусі. Ось і з Ватикану прилетіло. Нічого. Після перемоги згадаємо і про лукашенка і про папу римського, — пише науковець Герман Аксьонов.

Фотограф Володимир Шурубура теж висловився стосовно ходи українки та росіянки, назвавши цю ідею (чия б вона не була) образливою для тисячі вбитих, зґвалтованих та замордованих українців.

Ідея символічного примирення через участь українки та росіянки в хресній ході у Ватикані — це намагання лікувати симптоми, а не саму хворобу. Всі розмови про примирення чи про наше братерство (дякую, Макрон) - це інфантилізм. Намагання блукати в ілюзіях. Так, всім українці не зручні. Бо як посміли захищатись? 

В кінці допису Шурубура ставить просте, риторичне запитання: "А в який саме спосіб Бог примирив Каїна та Авеля?"

Ґрунтовну відповідь на релігійну спробу "примирити" українців та росіян написав український правозахисник, релігієзнавець та дисидент Мирослав Маринович, порівнюючи ситуацію із Україною та росією з біблійним сюжетом про Каїна і Авеля.

Ісусів хрест, який мають нести росіянка та українка один, але наші хрести — різні. Є хрест Авель — це хрест страждань, а є хрест Каїна — це хрест убивці, який спокутує свою вину, але їх неможливо поєднати, — каже дисидент.

У Ватикані, як відомо, на протести українців не відреагували значною мірою, а єзуїт Антоніо Спадаро пояснив, що Франциск "не є політиком". Недоцільність такої тези доводить Маринович, навівши цитати із уже згаданої історії про Каїна та Авеля, в якій Бог не був "ні поблажливим, ні політкоректним".

Що ж, ми знаємо ще один текст, де також згадується про двох братів: «І сказав Каїн до Авеля, свого брата: “Ходімо но в поле”. І коли вони були в полі, Каїн напав на Авеля, свого брата, й убив його» (ця і всі подальші біблійні цитати взяті з Бут. 4:8–15). Як відреагував на це Бог? Читаємо: «А Господь промовив: “Що ти вчинив? Ось голос крови брата твого кличе до мене з землі. Тепер же проклятий ти від землі, що відкрила свої уста, щоб прийняти кров брата твого з твоєї руки. Коли оброблятимеш землю, вона вже більше не дасть тобі свого врожаю. Втікачем і волоцюгою будеш на землі”». Як бачимо, Господня відповідь не була ні поблажливою, ні політкоректною.

Неприпустимість начебто такої "символічної" ходи пояснив і отець Юстин (Бойко), зокрема зазначаючи, що коли хрест стає елементом політики, то він нівелює значення Хресної Дороги.

Не можна на Хресній Дорозі співставляти добро зі злом. Не може Хрест Христовий на Хресній Дорозі нести водночас Пилат і Ісус, хоча обидвоє ніби беруть у цьому участь, але тим, хто несе Хрест є Христос, а тим, хто віддає його на муки є Пилат. І не можна ставити у одній позиції Пилата і Ісуса, бо це несправедливість, фальш.

Письменниця, головна редакторка та співзасновниця "Видавництва Старого Лева" Мар'яна Савка відреагувала на Хресну ходу фотографією, на якому зображенні могили для поховання жертв російської агресії в Ірпені.

Ось тут би і мала бути хресна хода. Де був би Христос на цій війні? Ким би він був. Був би закатований чи став би до зброї? Що б він сказав про рішення Папи?

Народний депутат України від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович лаконічно, але влучно висловився про ідею з ходою українки та росіянки разом із одним хрестом.

Христос міг простити навіть Понтія Пилата. Але ми шануємо лише Його, а не обох. Другий всеодно лиш кат.

Як бачимо, українське суспільство не толерує такі резонансні та неоднозначні рішення під час абсолютно однозначної війни, де росія — ворог, окупант та ґвалтівник. Попри те, що Україна страждає від загарбницької політики рф, українці продовжують боротися далі за свою незалежність та свободу, не лише на лінії боїв, але й інформаційному фронті. 

Бо ми ніколи не були братніми народами.

А ката ніколи не можна ставити на один рівень із жертвою.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Папа Франциск тричі просив путіна про евакуацію цивільних з Маріуполя, але отримав відмову Папа Франциск тричі просив путіна про евакуацію цивільних з Маріуполя, але отримав відмову
Остання спроба була минулого тижня: Папа Франциск закликав евакуювати мирних мешканців з "Азовсталі".
Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України
Папа Римський Франциск із тривогою слідкує за усіма подіями, які відбуваються на Донбасі і закликає запобігти ескалації насильства в Україні, з боку Російської Федерації.
Папа Римський звернувся із побажанням до України Папа Римський звернувся із побажанням до України
Під час недільної служби Франциск, Папа Римський побажав Україні миру.
Loading...
Load next