Відмова від 9 травня: як українці свідомо не "святкують", а вшановують пам'ять (відео)

Відмова від 9 травня: як українці свідомо не "святкують", а вшановують пам'ять (відео)
Перемога радянського союзу означала для окупованих Німеччиною територій зміну гітлерівського тоталітарного режиму на сталінський

9 травня  в Україні відзначають день перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні. У той час як для росії це все ще залишається «Дньом пабєди» саме радянської армії проти німецько-фашистських загарбників.
 

Звісно, що радянському союзу це було потрібно, хоча спочатку він дуже стримано про це говорив, бо навіть у 45 році Сталін не розцінював це як перемогу. Тобто він коли подивився на великі втрати й жертви й одночасно дійшовши до Берліна в нього з’явилися великі апетити. І в 45 році підписали капітуляцію, відзначали 9-го травня, - розповідає Іван Хома, історик, доцент кафедри історії, музеєзнавства й культурної спадщини НУ «Львівська політехніка».

Перемога радянського союзу означала для окупованих Німеччиною територій зміну гітлерівського тоталітарного режиму на сталінський.
Історики також додають, що навіть після завершення війни солдати, які воювали проти фашистів все ще ставали жертвами репресій та не отримували відповідної подяки за свої заслуги. Тому запровадження цього свята й урочистостей на 9 травня мало на меті знизити рівень напруги у суспільстві та показати велич радянського союзи.  

Тільки на такому рівні почали відзначати почали відзначати «побєду» з великими парадами, з демонстрацією сили і це починаючи від «хрущовської відлиги», певної лібералізації, коли вже в певній мірі відійшли від «культу особи сталіна». Це починається з 1965 року. З іншої сторони радянському союзу це було потрібно робити, бо вже на той час він перебував у стані «Холодної війни». Й відповідно йому треба було максимально показувати свою мілітарну міць публічно, - каже Іван Хома.

Зараз в умовах війни з росією після її повномасштабного вторгнення 24 лютого святкування 9 травня окупанти також використовують, як важіль політичною пропаганди.

Вони десь хочуть апелювати до цього героїчного минулого, до тих скрепів, які були дуже детально опрацьовані й скажемо закладені пропагандою  в голови й душі українців особливо на сході України і десь хоча б частково модифікувати й змінити ставлення цих українців до росії та російських військ, - каже Микола Бучин, політолог, професор НУ «Львівська політехніка».

А на світовій арені святкування дня перемоги на росії лише привід привернути до себе увагу.

Вона хоче цією заслугою постійно бачити якусь зобов’язання і якусь винуватість з боку Європи, з боку зокрема Німеччини. Й вона через російську пропаганду доволі тривалий час цим дуже активно користувалася. Й на щастя зараз коли ми бачимо, що Німеччина забороняє зокрема й символіку росії, як георгіївську стрічку і так далі. Це також дуже сильно б’є по ідеологічному підґрунтю, яке базується власне усі ці міфи й обґрунтування 9 травня, - розказує Микола Бучин.

Не обійшлося й без бомбардування у цей день українських міст. Рашисти ракетами обстріляли центральну частину Слов’янська, інформація про наслідки та жертв уточнюється. До слова, на параді з нагоди 9-от травня у москві під час своєї промови путін намагався виправдати вторгнення в Україну вже не як початок спецоперації для порятунку жителів Донбасу, а навіть більше – запобігання нападу наших військових на території росії.

Мы видели как разворачиваются военная инфраструктура, как начали работать сотни зарубежных советников, шли регулярные поставки самого современного оружия из стран НАТО. Опасность росла с каждым днем, россия дала упреждающий отпор агрессии.
 

Нагадаємо, нещодавно до Верховної Ради України був внесений законопроєкт,  який пропонує відмовитися від державного свята 9 травня, натомість оголосити 8 травня Днем пам’яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
"Нідерланди з Україною": у Гаазі провели акцію проти агресії РФ (фото) "Нідерланди з Україною": у Гаазі провели акцію проти агресії РФ (фото)
Загалом участь в акції взяло близько 120 осіб.
Виписка з пологового під час війни - історія на майбутнє (фото) Виписка з пологового під час війни - історія на майбутнє (фото)
У сім'ї одного з київських захисників – поповнення. В українського поліцейського народився син, але забирати рідних з пологового довелося в умовах війни.
Loading...
Load next