У Канаді випустили монету-писанку за трипільськими мотивами

У Канаді випустили монету-писанку за трипільськими мотивами
Монети розкупили за кілька днів, зокрема через попит серед колекціонерів.

У Канаді випустили монету зі срібла у формі писанки, виконаної за трипільськими мотивами. Усі прибутки від продажу передадуть на допомогу українцям. Повідомили на сайті Королівського канадського монетного двору.

На кольоровому реверсі монети зображено глибоко символічний художній стиль, що сягає корінням у стародавню традицію. 

Завдяки земляним кольорам, мотивам жнив і блискучому сріблу ваша писанка є не лише нагадуванням про наш зв’язок із природою, а й символом безперервності, гармонії та зв’язків, що дають життя, – наголосили в монетному дворі.

На аверсі монети зображений профіль королеви Єлизавети ІІ, яка пішла з життя 8 вересня 2022 року. 

Вартість однієї писанки – 139,95 канадських доларів (приблизно 3 990 грн), а номінал – 20 канадських доларів. Загальний наклад становить 7,5 тис. штук.

Реверс монети, де зображена трипільська писанка, створила художниця Наталі Кіт. Вона зобразила центральну смугу, оточену чотирма паралельними "лініями життя", та поєднала з солярними символами та плетінням з насінням, яке символізує врожай.

Інший візерунок представляє зв’язок і безперервність, заповнює верхню та нижню смуги, де зерно живиться дощем. Над і під цими смугами більше ліній життя приносять силу та обрамляють потужну лінію вічності, – йдеться в описі монети на сайті. 

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Вічний слід у світі хокею: Вейн Грецкі – канадець з українським корінням (відео) Вічний слід у світі хокею: Вейн Грецкі – канадець з українським корінням (відео)
За версією популярного щотижнево північноамериканського журналу про хокей – "The Hockey News" найкращим хокеїстом НХЛ усіх часів є канадець українського походження Вейн Дуглас Ґрецкі, або як його ще називали – Великий Вейн Грецкі, який отримав таке прізвисько за свої рекорди та нагороди. Також до когорти найкращих гравців входять: Террі Савчук, Джоні Буцик, Турк Брода, Майк Боссі, які теж мають українське коріння. Вони назавжди залишили свій слід у світі хокею.
"Українські солдати були для нас ангелами": канадські журналісти про евакуацію в Афганістані (відео) "Українські солдати були для нас ангелами": канадські журналісти про евакуацію в Афганістані (відео)
Український спецназ врятував у Кабулі афганців з Канади. Військові вийшли з аеропорту Кабула до самого міста, щоб супроводжувати мікроавтобуси з людьми.
Нацбанк випустить монету на честь Героя України Василя Сліпака Нацбанк випустить монету на честь Героя України Василя Сліпака
Національний банк України випустить пам’ятну монету на честь видатного оперного співака, учасника Революції Гідності та бойових дій на Донбасі Героя України Василя Сліпака. Тираж монет становитиме 35 тисяч.
Loading...
Load next