Працевлаштування людей з інвалідністю: ВР ухвалила законопроєкт

Працевлаштування людей з інвалідністю: ВР ухвалила законопроєкт

Верховна Рада 246 голосами народних депутатів ухвалила за основу законопроєкт 5344-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю». 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.

Станом на сьогодні, в Україні лише близько 20% людей з інвалідністю забезпечені роботою. Натомість у країнах ЄС цей показник у середньому перевищує 55%. Змінити ситуацію на краще має на меті проєкт закону 5344-д щодо сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю.

Проєкт покликаний, зокрема, змінити неефективну систему покарань за невиконання нормативу працевлаштування на мотиваційні механізми підтримки роботодавців, які забезпечують роботою осіб з інвалідністю.

Серед основних новацій законопроєкту можна виділити:

  • поширення системи працевлаштування осіб з інвалідністю не лише на приватний, а й на публічний сектор;
  • цільове використання коштів спеціального фонду виключно на працевлаштування людей з інвалідністю;
  • розширення категорій підприємств, які можуть отримати фінансову підтримку для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • підприємства, які відповідають визначеним критеріям, можуть отримати статус підприємств трудової інтеграції;
  • залучення до механізму працевлаштування осіб з інвалідністю приватних рекрутингових агенцій;
  • обов’язкове включення до механізму працевлаштування соціальних послуг (соціального супроводу на робочому місці, персонального асистента, перекладу жестовою мовою та інші).

Важливо зазначити, що законопроєкт усуває бар’єри у працевлаштуванні осіб з інвалідністю, серед яких через війну вже зараз чимало ветеранів російсько-української війни. Ухвалений документ забезпечить можливості для всіх, хто прагне реалізувати свій професійний потенціал у нових реаліях.

Нагадаємо, Поблизу Нової Зеландії стався потужний землетрус

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
65 тисяч гривень: в Україні запрацювали штрафи за вказування статі та віку у вакансіях 65 тисяч гривень: в Україні запрацювали штрафи за вказування статі та віку у вакансіях
Про це йдеться у змінах до закону «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі.
Loading...
Load next