"Опендатабот" підрахував, якою є середня пенсія в Україні

"Опендатабот" підрахував, якою є середня пенсія в Україні

У третьому кварталі 2023 року середня пенсія в Україні складала 5350,33 гривні. Проте у восьми областях вона виявилася відчутно вищою за середню по країні, з найвищою середньою пенсією у Києві (7 219 гривень) та найнижчою на Тернопільщині (4 041 гривня).

Про це повідомила платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот".

За третій квартал 2023 року середня пенсія по країні зросла на 39 гривень та наразі складає 5350,33 гривні (146 доларів). 3,57 мільйона пенсіонерів — це трохи більше третини від загальної кількості — отримують виплати на цьому рівні або вище. З них майже третина (1,13 мільйона осіб) отримують пенсії більш як 10 тисяч гривень. На ці категорії пенсіонерів припадає 59% від загальної суми пенсійних виплат в країні, — йдеться у повідомленні.

Водночас 29% або 3,08 мільйона українців отримують пенсії від двох до трьох тисяч гривень. Виплати менші за дві тисячі гривень отримують менш ніж 1% пенсіонерів в країні — 63 862 людини.

Наразі у восьми регіонах (Київ, Рівненщина, Донеччина, Луганщина, Дніпропетровщина, Житомирщина, Запорізька та Київська області) пересічна пенсія вища за середню по країні. У ще одній області — Харківській — виплати тримаються на рівні середніх по країні.

Найбільша середня пенсія у Києві — 7 219 гривень. Це на 35% більше за середню пенсію по країні. А найменша середня пенсія знову на Тернопільщині — 4 041 гривня, на 14% менше за середню виплату по Україні, — підрахували фахівці.

За третій квартал цього року ще на 7% зросла середня пенсія у Рівненській області — до 6 674 гривень. Це на 25% більше за середній показник по країні. При цьому кількість пенсіонерів продовжує зменшуватися. Протягом третього кварталу 2023 року в Україні стало на 12 368 пенсіонерів менше. Загалом пенсійні виплати від держави отримує 10 539 968 людей.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, у нарахуванні пенсій з наступного року запровадять бальну систему. Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, та тими, хто вийшов нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня.

Нагадаємо, Переселенців запрошують безоплатно опанувати навички соціального працівника

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
У Херсоні пенсіонери переказали пенсію від рашистів на потреби ЗСУ У Херсоні пенсіонери переказали пенсію від рашистів на потреби ЗСУ
Після деокупації імена цих сміливих і відданих своїй державі людей буде відомо.
Нововведення пенсійного фонду: в Україні запрацювали електронні трудові (відео) Нововведення пенсійного фонду: в Україні запрацювали електронні трудові (відео)
Закон України про облік трудової діяльності працівників в електронній формі уже набрав чинності. Внаслідок цього Україна має поступово відмовлятися від паперових трудових книжок.
"Коли на пенсію?": з 1 квітня в Україні підвищується пенсійний вік для жінок
В Україні від сьогодні, з 1 квітня, мінімальний пенсійний вік для жінок підвищується до 60 років. Зокрема, це останнє підвищення віку у рамках змін, ухвалених ще у 2011 році.
Loading...
Load next