За підтримки Німеччини в Україні відкриють центри передових досліджень

За підтримки Німеччини в Україні відкриють центри передових досліджень

У Києві, Харкові та Львові за підтримки уряду Німеччини відкриються центри передових досліджень.

Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий за підсумками 14-го засідання українсько-німецької робочої групи з науково-технологічного співробітництва.

За даними Лісового, на втілення цих проєктів Німеччина виділила близько 10 мільйонів євро.

Роботу центрів фінансуватиме німецька сторона. Працюватимуть вони під керівництвом провідних німецьких й українських учених.

У Львові відкриються дві такі установи – Центр передового дослідження природних сполук CENtR та Центр передового дослідження німецько-української та європейської історії ХХ століття ЕUU20.

Фахівці першого розроблятимуть стратегії відкриття та медичного застосування нових біоактивних протиінфекційних засобів. Його головним партнером у Німеччині виступатиме Інститут фармацевтичних досліджень імені Гельмгольца (Саарланд).

Співробітники Центру передового дослідження німецько-української та європейської історії ХХ століття ЕUU20 вивчатимуть правління двох основних злочинних режимів європейської історії минулого століття — нацистської Німеччини та Радянського Союзу часів Йосипа Сталіна. Головним партнером стане Мюнхенський університет Людвіга-Максиміліана.

У Києві буде побудований Центр передового дослідження квантових матеріалів GU-QuMat. Займатиметься він пошуком нових квантових матеріалів для створення технологій майбутнього. Головний партнер – Інститут дослідження твердого тіла та матеріалів імені Лейбніца (Дрезден).

У Харкові відкриється Центр передового дослідження плазмових технологій PLASMA-SPIN-ENERGY. Спільно з Інститутом мікроструктурної фізики імені Макса Планка (Мюнхен) він працюватиме над використанням плазмових технологій у виробництві спінтронних компонентів, які, зокрема, є основою для комп’ютерів наступного покоління.

Як зауважив Лісовий, ці центри допоможуть українським ученим вивести дослідження та знання на новий рівень, відкриють можливість поспівпрацювати з німецькими науковцями, обмінятися досвідом та здобути нові навички.

Очільник Міносвіти висловив переконання, що результатом цього проєкту стануть прикладні й ефективні наукові рішення, які потрібні світу вже зараз.

Він подякував своїй німецькій колезі Беттіні Штарк-Ватцінґер та народу Німеччини за всю надану підтримку.

Знаю, що співпраця між нашими країнами стане надійним фундаментом для нових звершень, розвитку інновацій, розбудови миру й безпеки, – наголосив міністр.

Нагадаємо, Напад росії на Україну: Протягом доби відбулось 55 бойових зіткнень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Хаос, розстріли та масові втечі: швидкий наступ "Талібану" в Афганістані (відео) Хаос, розстріли та масові втечі: швидкий наступ "Талібану" в Афганістані (відео)
Криваве 11 вересня, наслідки якого дотепер відчуває уся світова спільнота. Сьогодні, 11 вересня, минають 20-ті роковини з дня наймасштабнішого світового теракту, що стався в Нью-Йорку. Тоді трагедія забрала життя майже трьох тисяч людей, а нині призвела до загострення військового конфлікту в Афганістані.
Німеччина відкрила кордони для вакцинованих туристів з України Німеччина відкрила кордони для вакцинованих туристів з України
Потрапити у Німеччину зможуть лише ті українці, які вакцинувались від коронавірусної інфекції не пізніше ніж за 14 днів до дати в'їзду.
Німецький лоукостер Eurowings оголосив про продаж квитків до України Німецький лоукостер Eurowings оголосив про продаж квитків до України
Німецький лоукостер Eurowings, що входить до Lufthansa Group, відкрив продаж на перший рейс до України. Відомо, що літаки лоукостера курсуватимуть з та до Дюссельдорфа.
Loading...
Load next