Україна обговорює з ЄС можливість повернення переселенців

Україна обговорює з ЄС можливість повернення переселенців

Україна проводить попередні переговори з офіційними особами ЄС стосовно майбутніх міграційних правил блоку, аби спробувати забезпечити повернення більшої кількості своїх громадян наступного року та зміцнити економіку, тоді як військові зусилля створюють величезне навантаження на ресурси, повідомили двоє дипломатів ЄС на умовах анонімності.

Через кілька тижнів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році мільйони українських біженців втекли до ЄС відповідно до директиви про загальний тимчасовий захист. Це був винятковий захід, розрахований на масовий приплив людей, які не можуть повернутися додому, пише Politico.

Станом на листопад 2023 року 4,2 мільйона осіб у ​​всьому блоці скористалися перевагами директиви, яка діє до березня 2025 року.

Шукаючи умови, які заохочуватимуть переселенців повертатися, українці проводять попередні обговорення, щоб визначити правила ЄС після березня 2025 року, особливо якщо ЄС пообіцяє підтримувати біженців, поки триватиме війна.

На тлі виснажливого літнього контрнаступу армії необхідно мобілізувати 500 тисяч осіб призовного віку. Відповідно до воєнного стану, українським чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за межі країни. Одначе, 18 % українських переселенців у Європі становлять саме чоловіки від 18 до 65 років, згідно з даними Євростату.

Раніше радник Офісу президента Зеленського Сергій Лещенко в інтерв’ю швейцарській газеті заявив :

Я вважаю, що приймаючі країни повинні припинити підтримку переселенців, щоб вони могли повернутися додому.

Лещенко акцентував Politico, що він говорить особисто, а не передає про політику президента.

Своєю чергою, МЗС України не відповіло на запит про коментар.

Хоча Київ не надсилав офіційного запиту до ЄС щодо сприяння поверненню переселенців, дипломати ЄС заявили, що українська сторона здійснює певний тиск щодо посилення майбутніх правил для повернення людей. Один із дипломатів додав, що наразі це не конкретне прохання уряду України, а більше пошукове.

У перші дні після повномасштабного вторгнення Росії в Україну десятки тисяч українців записалися в армію, поспішаючи на передову для захисту країни.

Проте зараз, через два роки бойових дій, понад 750 000 чоловіків призовного віку втекли до Європи.

Міністри з питань міграції ЄС обговорять “альтернативні шляхи” для мільйонів українських шукачів притулку. Якщо блок вирішить дозволити українським переселенцям залишитися, поки триває війна, вони можуть доручити Європейській комісії розробити нову систему.

Директива про тимчасовий захист, яка є законодавчою основою для їх захисту, вже двічі продовжувалася.

Представник Єврокомісії заявив, що “Європейський Союз готовий підтримувати Україну та всіх тих, хто тікає від російських бомб скільки завгодно”.

Нагадаємо, Естонія приєдналася до операції "Інтерфлекс" з підготовки українських військових

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Укрзалізниця з 1 червня запускає потяг у Європу, який з’єднає Київ, Будапешт і Відень Укрзалізниця з 1 червня запускає потяг у Європу, який з’єднає Київ, Будапешт і Відень
Вже з 1 червня почне курсувати потяг, який з’єднає Київ, Будапешт і Відень. Зокрема відновити міжнародне залізничне сполучення дозволила стабілізація ситуації з коронавірусом.
Український гурт "Go_A" пройшов у фінал "Євробачення-2021" (відео) Український гурт "Go_A" пройшов у фінал "Євробачення-2021" (відео)
Учора, 18 травня о 22:00 у Роттердамі розпочався перший півфінал Пісенного конкурсу Євробачення-2021 – український гурт Go_A виступили під номером 15. Загалом у першому півфіналі виступило 16 країн-учасниць.
Вступ України до ЄС: скільки українців підтримують ініціативу Вступ України до ЄС: скільки українців підтримують ініціативу
59% громадян України, які вважають своєю рідною мовою українську, і 28%, які вважають рідною російську мову, виступають за вступ країни до Європейського Союзу.
Loading...
Load next