Відсьогодні в Україні заборонений продаж сигарет та електронних сигарет із ароматизаторами

Відсьогодні в Україні заборонений продаж сигарет та електронних сигарет із ароматизаторами

Із 11 липня в Україні заборонений продаж сигарет та електронних сигарет з ароматизаторами. А також на всіх упаковках тютюнових виробів для куріння мають бути розміщені комбіновані медичні попередження.

Про це повідомляє Центр громадянського представництва “Життя”.

Відповідно до Закону України №1978-XI, який набув чинності 11 липня 2023 року, з 11 липня 2024 року з продажу мають зникнути ароматизовані сигарети, тютюн для самокруток, електронні сигарети та рідини до них, а також сигаретні упаковки з неналежним маркуванням.

Зазначається, що закон дав час на реалізацію залишків тютюнових та нікотинових виробів, введених в обіг до набрання чинності відповідних положень, але не довше дванадцяти місяців з дня набрання чинності цим Законом. Цей термін закінчився, і відсьогодні вказані заборони повністю набули сили.

Відтепер всі сигаретні пачки мають бути з комбінованим медичним попередженням

З 11 липня 2024 року всі упаковки тютюнових виробів для куріння мають бути з оновленими медичними попередженнями: на 65% площі найбільшої сторони пачки має бути розміщено зображення хвороб, спричинених курінням, і текст, який застерігає про шкоду та наслідки куріння. Для людей, які прагнуть позбутися залежності, на пачці розміщено QR-код — посилання на безоплатний сервіс Центру громадського здоров’я щодо надання допомоги з відмови від вживання тютюну “Я кидаю курити!”.

Нові норми маркування тютюнових виробів набули чинності 11 січня 2024 року відповідно до Наказу №747 МОЗ України. Всього розроблено 3 групи наборів, кожна з яких містить 14 медичних попереджень. Ці набори будуть оновлюватися щороку, забезпечуючи щорічну зміну графічних зображень.

З 11 липня 2024 заборонено продаж ароматизованих сигарет та е-сигарет

Рік тому набули чинності статті 10 та 10-1 Закону № 1978-IX, що передбачають заборону продажу сигарет, тютюну для самокруток, рідин до електронних сигарет із ароматизованими добавками. Окрім того було встановлено:

  • заборону низки добавок (наприклад, вітаміни) до тютюнових виробів та е-сигарет, які могли вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання цих виробів;
  • вимоги до складу рідин для е-сигарет;
  • вимоги щодо звітності виробників та дистриб’юторів тютюнових виробів та е-сигарет.

До 11 липня 2024 року була дозволена реалізація вироблених або імпортованих зазначених виробів, введених в обіг до набуття чинності Закону.

Нагадаємо, В Україні понад 17% проб води з місць купання у водоймах не відповідають нормам

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Дві мережі АЗС в Україні припинили продаж дизпалива та бензину А-95 Дві мережі АЗС в Україні припинили продаж дизпалива та бензину А-95
Через постанову Кабінету міністрів дві українські мережі АЗС WOG та ОККО оголосили про зупинку реалізації певних видів преміального палива через держрегулювання цін. Загалом йдеться про понад 800 автозаправних комплексів, які розташовані на території усієї України.
У магазинах Львова та Дніпра продавали небезпечне печиво із канцерогенами (фото) У магазинах Львова та Дніпра продавали небезпечне печиво із канцерогенами (фото)
У супермаркеті АТБ у Дніпрі та львівському магазині "Форвард–КД" на вулиці Бузковій, 2 продавали небезпечне для здоров'я людини печиво, яке у своєму складі містить отруйні канцерогени, що сприяють утворенню та розвитку ракових захворювань.
Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет
Верховна рада схвалила законопроєкт №4212 про зміни до статті 22 закону "Про рекламу". Зокрема згідно із цим законопроєктом в Україні реклама електронних сигарет, рідин до них та тютюнових виробів для електричного нагрівання буде забороненою.
Loading...
Load next