Іноземцям у ЗСУ буде легше отримати громадянство України – аналітики пояснюють, як працюватиме новий закон

Іноземцям у ЗСУ буде легше отримати громадянство України – аналітики пояснюють, як працюватиме новий закон

Президент України підписав закон, який посилює правовий захист іноземців та осіб без громадянства, які воюють за Україну.

Перш за все, підкреслюють аналітики Центру спільних дій, якщо людині офіційно продовжили термін перебування в Україні, це також підтверджує її право на проживання тут.

Іноземці та особи без громадянства, які служили в Силах оборони України, а також їхні дружини, чоловіки та діти, можуть подавати декларацію про відмову від іноземного громадянства під час оформлення громадянства України. Це замінює раніше обовʼязкове зобов’язання припинити іноземне громадянство.

Водночас закон забороняє надавати громадянство особам, які своїми діями створювали загрозу національній безпеці чи територіальній цілісності України, – зауважує Оксана Заболотна, керівниця напрямку моніторингу та аналізу рішень Центру спільних дій.

Під час воєнного стану та протягом шести місяців після його завершення закон дозволяє імміграцію поза квотою одному із подружжя, якщо їхні дружина або чоловік загинули, будучи військовослужбовцями або правоохоронцями.

Іноземці та особи без громадянства, які служили в Силах оборони, отримують право законно тимчасово залишатися в Україні, якщо вони подали заяву на імміграцію протягом шести місяців після звільнення з військової служби. Вони можуть залишатися тут на законних підставах до отримання посвідки на постійне проживання.

Якщо іноземець служив у Силах оборони й отримав посвідку на постійне проживання, він може законно перебувати в Україні навіть після закінчення терміну дії паспорта. Отримати цю посвідку людина може на підставі подання від міністерств оборони чи внутрішніх справ. Вони мають підтвердити участь іноземця у бойових або службових завданнях протягом не менш як шести місяців.

Закон також визначає, що іноземцям, які служать в Силах оборони України, не можна відмовляти в наданні громадянства, якщо їх несправедливо засудили за геноцид чи інші тяжкі злочини в державі-агресорі або в країні, яка не визнає територіальну цілісність України.

На думку Оксани Заболотної, закон сприятиме створенню умов таким людям для постійного проживання в Україні та набуття ними та членами їхніх сімей українського громадянства.

В підсумку він заохочує іноземців та осіб без громадянства вступати на службу в Сили оборони – резюмує аналітикиня.

Нагадаємо, В Україні 16 лікарень мають «Школи супергероїв» - Зеленська

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Під егідою Євросоюзу: Україна направить своїх військових у Боснію та Герцоговину Під егідою Євросоюзу: Україна направить своїх військових у Боснію та Герцоговину
Участь у миротворчій операції від України візьмуть два військовослужбовці, які проходитимуть службу на посадах штабу операції "Алтея" у місті Сараєво.
Російська ведуча знову влаштувала істерику через пісню військових ЗСУ про Путіна (відео) Російська ведуча знову влаштувала істерику через пісню військових ЗСУ про Путіна (відео)
Пропагандистська російська ведуча Скабєєва знову влаштувала істерику на телебаченні через хіт "Путін ху*ло".
Loading...
Load next