"Спорт поза політикою": в Україні розгорівся скандал після фото Магучіх із спортсменкою з Росії на Олімпіаді (фото)

"Спорт поза політикою": в Україні розгорівся скандал після фото Магучіх із спортсменкою з Росії на Олімпіаді (фото)
"Бронзова" призерка Олімпійських ігор в Токіо українка Ярослава Магучіх зробила спільне фото зі спортсменкою Марією Ласіцкене, що представляє Росію.

"Обійми, які розпалили скандал" - українська легкоатлетка Ярослава Магучіх зробила спільну світлину із російською спортсменкою Марією Ласіцкене, яка викликала хвилю обурення серед українців. Одні вважають, що "спорт поза політикою", інші ж вважають, що обійми із представницею країни-агресорки на Олімпіаді є недопустимими та підривають дипломатичні досягнення України на міжнародній арені.

Обидві чемпіонки військовослужбовиці - "бронзова" чемпіонка Магучіх є солодшим лейтенантом та служить у Збройних силах України, а "золота медалістка" Ласіцкене є чинним капітаном Збройних сил РФ. До того ж спортсменка у 2018 році була довіреною особою російського президента Володимира Путіна. Зокрема, на спільній фотографії Магучіх позувала із жовто-блакитним прапором України, а Ласіцкене з прапором Олімпійського комітету, оскільки через допінговий скандал російські спортсмени до 16 грудня 2022 роки не можуть виступати під прапором і гімном Росії.

Молодший сержант ЗСУ Ярослава Магучіх обіймалася з капітаном збройних сил країни-агресора РФ Марією Ласіцкене. Колеги Марії вбивають колег Ярослави, але її, схоже, це не турбує... Просто спорт поза людяністю, - зазначив активіст Сергій Стерненко, який одним із перших звернув увагу на ситуацію із знімками з російською спортсменкою. 

Після спільного фото та обіймів із російською легкоатлеткою на Ярославу Магучіх вилився шквал критики та цькувань. Так, користувачі у мережі не приховували свого обурення та писали гнівні коментарі у сторону легкоатлетки, однак мер Дніпра, міста в якому народилась та виросла спортсменка, натомість щоб підтримати дівчину у такій ситуації лише підлив "масла в вогонь" та некоректно образив молоду спортсменку.

Ти робиш фотографію і може навіть не розумієш у цей момент своєї маленької, але такої непоправної помилки... Ярославо, дівчинко наша, твоє рідне місто нікому не дасть тебе образити... Запам'ятай у своїй 19 одну просту істину - НА ДУРНІВ НЕ ОБРАЖАЮТЬСЯ, - написав міський голова Дніпра Борис Філатов на своїй сторінці у Facebook.

Не оминуло скандалу й українське Міністерство оборони, яке заявило, що проведе із дівчиною розмову й хоче почути пояснення, чому вона обіймалася з росіянкою на Олімпіаді в Токіо.

Спортсмени, які представляють Україну на міжнародних змаганнях, повинні розуміти, що в Україні триває російсько-українська війна і це накладає певні обмеження та відповідальність. Вірне слідування спортивним традиціям, приміром - фото обіймів зі спортсменами-громадянами РФ, коли вони теж стають призерами, одразу використовує ворог як інформаційно-психологічну гармату, яка демонструє світу, що “їх тут немає”.

Тобто, необережна поведінка наших спортсменів, яких ми любимо і за яких щиро вболіваємо, може ставати об’єктом інформаційних спецоперацій ворога, - пояснила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Зокрема, скандал із знімками української та російської легкоатлеток привернув до себе увагу не лише в Україні, а й у Росії також. Так, один із російських пропагандистів Володимир Соловйов вже встиг запропонувати Ярославі утекти від цькувань в Російську Федерацію й надалі виступати під її прапором: "В Україні зараз може бути все що завгодно. На рівні особистого цькування вже почалося. Але вона завжди може переїхати та виступати в Росії".

Магучіх продемонструвала приклад розумного, доброго і шанобливого ставлення російських і українських спортсменів один до одного, - заявив Соловйов.

Однак, попри неприємну для української сторони ситуацію, у Міністерстві закликали українців припинити цькування вітчизняної спортсменки та дати їй можливість пояснити все. На захист Магучіх також стали й українські олімпійці, які вважають, що "спорт поза політикою" та виступають "проти цькування 19-річної дитини".

Так, український каратист Станіслав Горуна підтримав легкоатлетку Ярославу Магучіх й зазначив, що в цих фото немає "зради", а також запевнив, що спорт для більшості олімпійських спортсменів національної збірної України є професією і справою всього їхнього життя, але як вид діяльності є "поза політикою".

Спортсмен займається своїм ремеслом. Фотографія на п’єдесталі з суперником або другом ㅡ це його частина. П'єдестал ㅡ це унікальне та виняткове місце поваги, яке зводить разом лиш на момент кількох успішних атлетів завдяки їхній роботі над собою і результативним виступам. Не більше, не менше. Нема "зради" у фото Магучіх з Ласіцкене, - наголосив український каратист Горуна.

Мало того, свою підтримку Ярославі Магучіх висловив також із золотий призер Олімпійських Ігор-2020 у греко-римській боротьбі, а також народний депутат України Жан Беленюк. Олімпієць переконаний, що "травити молоду дівчину" — неправильно та вважає, що Магучіх є справжнім патріотом України.

Інколи, вони пізнають реалії життя трохи пізніше! Постійне перебування на зборах, всі проблеми і питання вирішує тренер, від тебе чекають лише високий результат, а що там коїться за вікном… в тебе нема ні часу, ні сил сконцентрувати увагу і розібратися, - наголосив Беленюк.

Ярослава Магучіх та Жан Беленюк

Окрім цього, нардеп переконаний, що у цій ситуації провини Ярослави й зовсім немає, оскільки представники української делегації на Олімпіаді-2020 повинні були пояснити спортсменам, як їхні ті чи інші дії можуть бути оцінені в інформаційному просторі та які емоції викликати у глядачів. 

З приводу цькування дитини, якій 19 років, я проти цього. Вважаю, що представники нашої делегації заздалегідь повинні були вести певні роз’яснювальні заходи з приводу того, як ті чи інші дії можуть вплинути в інформаційному просторі на наших спортсменів, я думаю, що проблема полягає саме в цьому, - додав спортсмен.

Однак, зауважимо, що все ж таки не усі українські спортсмени поділяють думку та позицію Горуни та Беленюка. Зокрема, параолімпієць Андрій Демчук зазначив, що "все навколо має відношення до політики, бо кожен із людей зазвичай громадянин певної країни. А це накладає певні обмеження та можливості".

Наразі ж ситуацію навколо фото із російською легкоатлеткою 19-річна українська спортсменка публічно не коментувала.

Христина Кремсаpravdatutnews.com

Читайте також
Очільник Федерації легкої атлетики підтримав Магучіх Очільник Федерації легкої атлетики підтримав Магучіх
Глава Федерації легкої атлетики розповів, що раніше Магучіх неодноразово пропонували змінити громадянство - і з США, і від поляків.
Скандал на Олімпіаді: українка Магучіх зробила спільні фото з спортсменкою з Росії (фото) Скандал на Олімпіаді: українка Магучіх зробила спільні фото з спортсменкою з Росії (фото)
Українська легкоатлетка Ярослава Магучіх потрапила у скандал через фото російську спортсменку - дівчата взяли свої прапори, міцно обіймалися і сфотографувалися.
Магучіх прокоментувала скандальне фото з росіянкою Магучіх прокоментувала скандальне фото з росіянкою
Магучіх заявила, що фото з росіянкою Марією Ласіцкене на Олімпіді у Токіо не є її політичною позицією.
Loading...
Load next