Сучасний стан органного мистецтва в Україні, культурні осередки та історичні реліквії - у новому випуску LiveLviv

Тарас Демко - керівник органного залу, культурний менеджер, розказав про органне мистецтво.

Про органний зал і про його інновації.

Історія органного залу це 55 концертних років. Офіційно львівський будинок камерної музики існує з 1968 року. Проте саме як Львівський будинок органної камерної музики, то з 1988 року.

Львівський органний зал має найбільший інструмент в Україні, також величезний інструмент є у Харкові.

В часи Незалежної України органний зал розвивався як один із пріоритетних майданчиків, де розвиток органної музики є в пріоритеті. Таких центрів в Україні є кілька: у Києві, Харкові, Хмельницькому, Чернівці, Рівне та спеціалізований будинок у Білій Церкві.

Які стратегії розвитку органного залу? Яка його освітня стратегія?

Кожен розвиток передують певні виклики, а ще частіше – проблеми.

В Україні є велика проблема, яку потрібно усвідомлювати комплексно через те, що наша країна історично розвивалася трошки інакше ніж Центральна і Західна Європа. В Україні органне мистецтво не так поширене, і не так притягнуте до релігійного життя.

У Західній та Центральній культурі це більше пов’язано з церквою, це є протестантська церква, католицька церква. В Україні більше східного обряду, органна музика не була приєднана до церкви, але була дуже звільнена від релігійного впливу, дуже світська.

Впродовж всього 20-го століття вона розвивалася зовсім по-особливому. Тому концертні органісти в Україні спеціалізуються у дуже важких, складних творах, які вони можуть виконувати на інструментах, спеціально для цього побудовані. Адже органи, що є в Україні – вони концертні,  їх є дуже мало і органів і органістів – у цьому є найбільша проблема.

Власне бачимо власну місію, щоб збільшувати кількість органістів, збільшувати якість цієї освіти. В Україні є 3-4 локації, навчальні заклади, які навчають гри на органі.

У Львові вигадали стратегію, яку назвали «Органна освіта»  і вже 3 роки ми проводимо «органну резиденцію».

Ми запросили молодих органістів до Львова приблизно 17-25 років – приїхало приблизно 20 людей, це величезна кількість для України. Після того як відбулася ця резиденція. Ми вирішили відкрити у Львові органний факультатив, при львівській консерваторії. Фізично він відбувається у львівському органному залі. Викладає солістка Надія Величко.

Ukrainian life і нова музика.

Зовсім інший напрям, зовсім інша сфера.

Органний зал це не завжди про орган.

Звісно величезний і цікавий інструмент дає нам так би мовити «нечесну перевагу» - це коли до тебе приходять, бо це є лише у тебе. Але оскільки є прекрасна акустика, унікальна атмосфера тому ми робимо багато іншої музики це і фортепіанна, хорова, симфонічна, традиційна та нетрадиційна музика. Запрошуємо багато різних музикантів.

За 2021 рік ми провели 335 концертів. Зважаючи на те, що було 2-3 місяці карантину.

Є велика проблема. Українці в Україні абсолютно не люблять українську музику. Не знають її, тому не люблять. А не люблять, тому що незадовго до цього були довгі роки тоталітарного режиму і він повністю відбив бажання досліджувати, любити і поширювати українське. І це передалось із покоління в покоління і от ми українці не любимо свою культуру – це не просто заява, це такий висновок, який робиться по-перше на факті продажі квитків, на аналітиці зацікавлення інформаційними приводами. Це потрібно змінювати, тому ми з колегами проводимо окремий напрям, окрему стратегію.

Про додаток із класичною музикою

Додаток став місцем, куди можна публікувати такі речі, як історичні твори. Тобто люди працюють зі спадщиною і потім зможуть це надати нам.

«Заборонена музика» проєкт на тему тоталітаризму і класичної музики. Це були митці, які писали музику в концтаборах. Борис Кудрик писав симфонії у концтаборах Сибіру. Після смерті автора, Василь Барвінський, що теж там перебував, врятував спадщину Кудрика, привіз її до Львова. То ж у нашому додатку можна послухати твори обох цих людей. Додаток дублюється англійською мовою – аналітика показала, що пріоритетно користуються додатком з США, Австралії, Австрії та Німеччини.

Яка кількість поціновувачів органної та класичної музики?

20 % людей люблять і толерують класичну музику. У Львові майже 200 000 тисяч цільової авдиторії – це круто. І дійсно зали заповнені щоразу.

Львів – це місто, яке має величну органну культуру.

Які найближчі концерти нас чекають?

Кожного місяця є приблизно 30 концертів.

Концертний зал  функціонує також як галерея.

Дуже часто там можна побачити роботи відомих майстрів. Зараз проходить виставка Inside YouTube, адже ми також ми маємо власний канал YouTube, який є найбільшим каналом, що має записи української класичної музики та органної – Ukrainian Live Classic.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Дивіться також
Фестиваль фольклору "Етновир": обрядові танці, автентичні костюми та музичні інструменти (відео) Фестиваль фольклору "Етновир": обрядові танці, автентичні костюми та музичні інструменти (відео)
Танцювальні колективи з усієї України, а також Туреччини та Чорногорії завітали до Львова.
“Українська пісня” у Львові: членом журі став відомий співак MELOVIN (відео) “Українська пісня” у Львові: членом журі став відомий співак MELOVIN (відео)
Понад 16 тисяч глядачів та 16 зіркових хедлайнерів – «Арена Львів» готується приймати ювілейну «Українську пісню».
У Львові розпочався міжнародний фестиваль Параджанова "Колір змін" (відео) У Львові розпочався міжнародний фестиваль Параджанова "Колір змін" (відео)
Шостий міжнародний фестиваль Параджанова презентував новий формат. У перший день дійства відвідувачам презентували цікаві лекції та виставки.