Ігор Зінкевич про Е-квиток у Львові: як працює система і як отримати "Леокарт" (відео)

У новому випуску програми #LiveLviv депутат Львівської міської ради, засновник ГО «Варта -1» - Ігор Зінкевич розповів про труднощі та особливості запуску Е-квитка у Львові. 

 Чому немає роз’яснень як працює е-квиток?

Ще з вересня я хотів винести це на сесію міської ради, пробував винести ухвалу звіту керівника управління транспорту Ореста Олеськіва, який анулювали, просто викинули. Андрій Іванович (Садовий - ред.) обіцяв, що конкретно до нас на комісію (транспорту, зв'язку та мобільності - ред.) він прийде і послухає всі проблеми, а проблема була в тому, що з серпня ми вибилися з графіка, який був спланований для того, щоб електронний квиток дійсно запрацював з 13 січня. І він почав в хаотичному порядку бігати. 

Е-квиток — це система дуже розумна, вона має багато перспектив, я завжди за неї стояв горою, бо набрид цей обіг готівки в маршрутках і постійно збиткові підприємства, при чому все це покривається дотацією з бюджету, з податків громади, а це ті кошти, які ми могли використати для благоустрою, для покращення громади. Я хотів розуміти, як ця готівка "бігає" і чому наші комунальні підприємства постійно збиткові, а приватні водночас, не міняючи транспорту, показують у звітності прибутковість. 

Проте згаданий графік одразу пішов "в ноль", тому що не було введено нової транспортної мережі, не було пораховано економіки, а економіка — це передбачення бюджетних коштів, не було бачення інформування, не було інформації про тестування.

Потім пробували вже "накатом" той графік догнати в екстреному режимі, не відмовляючись від дати запуску 13 січня, хоча чотири місяці — це великий термін, але не дає можливості зорганізувати ту роботу, що потрібна була і найбільше це впливає на споживача. Особливо на контролерів.

Зараз ми маємо такий етап, який комунальні підприємства назвали "ніжний період для пільговика", хоча зовсім він не ніжний насправді. Я добре знаю, як люди скаржаться на те, що вони подали заявку на отримання картки ще три місяці тому, але жодної інформації немає. Ця неінформування людей у різних аспектах призвело до того, що люди уже ставляться з відразою до цієї системи.

Чому була затримка в запровадженні е-квитка?

Інформаційних листків жодних не було, певним чином КП "Львівавтодор" пробував щось писати у себе, але саме хаотичність тієї роботи, у якій вже з серпня втратилась логічна послідовність дій, не дала підготуватися. Нагадаю, що з листопада вже запустився департамент, на внормування роботи якого треба хоча б місяць. Ореста Олеськіва, який виконував цю функцію до створення департаменту мобільності, взяли на керівну посаду в управління транспорту, тобто він мав би все це вести безпроблемно, але ми бачимо тут великий промах в роботі.

Ми дійсно бачимо в транспорті валідатори, які встановили повністю до 13 січня, але відсутність інформування громади "що це і як це їсти", призвело до того, що люди узагалі не розуміли, чи запрацює система, якщо немає де купити квитки.

Хоч якась інформація почала з'являтися десь 10-11 січня на інформпорталах, зокрема про подання документів таких пільгових категорій, як студенти та учні, бо цей процес теж був не висвітлений.

Треба зрозуміти: якщо не встигаєте, то не робіть погано, робіть принаймні якось адаптивно. 

Питання інформування — це одна з найважливіших потреб. Ми маємо розуміти: пільговик, що отримає карточку, часто навіть не зможе прочитати там нічого, бо вона доволі маленька, не зможе в тому самостійно розібратися. Інформаційна кампанія мала бути хоча б місяць, а не буквально перед 13 січня закинули інформацію, особливо зважаючи на кількість каналів у міській раді. Хоч дотепер ми не знаємо, як отримати пільгову карточку дітям.

Власне, у нас ще є час, зважаючи на заявлену дату 1 березня, коли вже валідація буде провірочна, будуть контролери уже перевіряти, то мусимо зараз розробити і залучити всі механізми інформування. Насамперед це має бути в автобусах — не оці ксерокси, а повноцінний великий листок, який по пунктах дає розуміння. Також потрібно запустити контролерів — нехай спілкуються і розповідають пасажирам, як це працює.

Зараз же ніхто не контролює валідації, ми не маємо на це права. Не давайте цієї нагрузки на водія, ми ж якраз планували, що електронний квиток позбавить проблем із водієм і він виконуватиме свою основну функцію — перевезення пасажирів, не відволікаючись на грошові питання.

Який поділ відбувся у пільгових категоріях?

У мене є ще досі заперечення до прийняття рішення виконкому, де вклали 60 поїздок на місяць. Якщо ми беремо Закон України, там є чітко прописана пільгова категорія і ніяких обмежень за кількістю поїздок немає.

Я боюсь, щоб це рішення виконкому не було оскаржене в суді і призупинило всю систему, яка з березня повністю запрацює.

Я свою позицію висловив Андрію Івановичу, а він натякнув на те, що є бюджет, його треба формувати, треба заробляти. І ми зробили ще, крім того, пільги для пенсіонерів, бо є ЗУ і є Постанова Кабміну.

Нам за пільгові перевезення пасажирів держава мала б повертати кошти, але цього не відбувається, і ми на себе, як місцеве самоврядування, взяли цю функцію фінансування і відшкодування коштів перевізників.

В Законі жодних обмежень в 60 поїздок немає, щодо пільговиків ми теж не можемо приймати рішення по 60 поїздок на місяць, бо ухвала, яку ЛМР прийняла, стосується пільгового перевезення пенсіонерів (людей, які мають по віку, бо є ще вислужені).

Чому вибірково видають "Леокарт"?

Від комунальних підприємств ми неодноразово чули, що серед пільгових категорій дуже багато людей їздить по фальшивих посвідченнях. І справді, коли люди почали подаватися на отримання карточки і впевнено говорять, що вони належать до пільгової категорії, при обробці, при перевірці документів з Пенсійним фондом, з іншими соцслужбами — виявляється таких документів не зареєстровано. І це все потребує ще додаткових перевірок, для яких не прописана процедура.

Тобто людям безпроблемним, скажімо так, видали карточки, навіть якщо вони подались пізніше, а ті, які мають якусь проблему, — їхні заявки відклали, щоб перевірити ще раз. Але це треба виконати певні конкретні дії, для яких потрібен додатковий час, знання і люди.

Головна проблема хаотичної видачі карточок — всі документи мають перепровірити. Якщо була якась проблема з недостовірними даними чи неправильним заповненням, — то ці заявки відкладають, а щоб показати якийсь результат видимий, карточки видають тим, у кого все в порядку.

В середньому, що я спостерігаю, від 2000 до 4000 карточок за день можна надрукувати. Питання їх видачі — це 15 хвилин, зараз — вже навіть 3 хвилини.

Якщо з 200 тисяч пільговиків, які заявлені зараз у Львівській області на отримання леокарту, не видадуть карточки 90-95%, то в березні не буде чого запускати.

Якщо не буде роздана пільгова категорія і не буде інформування щодо придбання абонементів і не буде можливості для їхнього придбання, то я не думаю, що 1 березня буде повноцінний запуск. І нехай так, але я хочу, щоб це було зроблено добре для людей. А назагал система правильна і вона має запрацювати, як і в усьому світі.

Електротранспорт має бути в пріоритеті у Львові

Я дуже сподіваюся на електротранспорт, він має бути в пріоритеті для Львова. 

По-перше, тому що його неможливо поміняти, бо ті маршрути притягнуті або до рейок, або до розташування електроліній, і це би мав бути основний вид транспорту, що регулярно і максимально швидко рухається.

Якщо ті всі речі зробимо, ми забудемо про водіїв і проблеми з оплатою проїзду, там є чіткий контроль, чіткі пільгові категорії, тобто є розуміння, що якщо у тебе пільгова картка, то ти справді маєш документ, який це підтверджує, тоді зможемо говорити про розвиток громадського транспорту. 

Не варто також забувати, що оплата при електронному квитку здійснюється не з пасажира, а за один кілометр наданих послуг. І я впевнений в тому, що тепер кожному водієві буде вигідно доїздити до кінця, якщо поставлений графік до 22:00, бо він цього залежатиме його зарплата.

В якому режимі зараз працюють валідатори

Зараз е-квиток і валідатори є у тестовому режимі, тобто це поки нормально, що щось грузиться, перезавантажується. Зараз ми на віддаленому рівні перевіряємо систему, оновлюємо її, бо це і має відбуватися, коли валідатори вже стоять. І якщо нам система дозволяє у віддаленому доступі це робити, то краще ми це перевіримо.

Чи підвищать зарплату водіям?

З новою системою є певний час виконання своєї роботи, це все тепер валідується. Кожного разу, коли водій приходитиме на роботу, буде прорахована система, він знатиме, скільки заробляє, скільки напрацював. Заробітна платня водіїв залежатиме від того, скільки вони проїдуть. Справді, зараз є стандартна цінова політика щодо надання послуг, зокрема за перевезення, просто тією системою користувалися ще по старій системі, коли збирали кошти.

Я не хочу приховувати, бо не один водій мені жалівся, що їм кажуть з маршруту здати 800 гривень,  решта всі його проблеми — треба помити машину, поремонтувати, фару поміняти, ну це бардак.

А в новій системі є плюс: якщо навіть водій зароблятиме меншу зарплату, він гарантуватиме, що він справді заробив її, і якщо на нього повішають якісь додаткові витрати, то він може сказати: я ось це заробив, у мене все офіційно.

З новою системою є великий позитив, що при валідації роботи водій зможе потім сказати, що він проїхав стільки кілометрів, і це для бухгалтерії зручно: вона нараховує конкретну суму, а водій не дивуватиметься, чому він заробив більше чи менше. 

Водіям не треба переживати ні за що, ми за їх будемо відстоювати, тим паче ми знімемо з них величезну нагрузку із оплатою проїзду пасажирами. Водії тепер будуть якісно і безпечно виконувати свою головну функцію — перевезення людей.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Дивіться також
Мінімальна зарплата у 2022 році: пенсії, податки, криптовалюта — думка експерта (відео)
Найцікавіше про економіку у новому випуску LiveLviv/
Львівська область першою в Україні впроваджує електронний квиток для обласного транспорту Львівська область першою в Україні впроваджує електронний квиток для обласного транспорту
Раніше посадовці Львівської міськради відклали впровадження електронного квитка для всіх категорій пасажирів ще на пів року, з 13 січня 2022 року він працюватиме лише для пільгової категорії львів'ян.