У Львові відбулась перша посмертна трансплантація печінки 1-річному хлопчику, який важив всього 9,5 кілограмів (відео)

У Львові медики Першого територіального медичного об'єднання вперше від посмертного донора трансплантували печінку найменшому пацієнту. Маленький Артемчик лише нещодавно відсвяткував один рочок. Проте не вдома, в у стінах лікарні, де медики намагалися зробити усе щоб він просто жив. Народився хлопчик здоровим, аж доки його шкіра не почала жовтішати, а животик збільшуватись.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Як виявилось в дитинки почала прогресувати смертельна хвороба – атрезія жовчних шляхів. Її діагностували, коли Артемчику було лише 3 місяці. Лікування полегшення не давало, а відтак єдиним виходом була трансплантація. Ніхто з родини для донорства не підходив, а тому все, що могли зробити лікарі – це підтримувати його життєдіяльність допоки не з'явиться посмертний донор. Донором для хлопчика став 44-річний чоловік.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

Зараз малюк перебуває під цілодобовим моніторингом лікарів. Адже успішна операція – це лише половина шляху. Далі в Артемчика ще тривала реабілітація, адже потрібен час для того, щоб організм дитини адаптувався до життя з новим органом.

Окрім цього у випуску #MDExpert про таке:

  • Унікальний випадок. Медики лікарні швидкої медичної допомоги Першого територіального медичного об’єднання Львова прооперували жінці стравохід з допомогою робота Da Vinci. До медзакладу жінка звернулась коли вже не могла навіть ковтнути води, аби не спровокувати блювання. Через це схудла майже на 10 кілограмів. Їй у медзакладі одразу ж поставили діагноз - ахалазія стравоходу, тобто порушення його функції під час вживання їжі.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

За статистикою з такою проблемою стикається менше відсотка людей на планеті. 34-річна Мирослава з цією проблемою жила впродовж 2 років. Спочатку був лише дискомфорт, згодом біль, а пізніше взагалі неможливість вживати їжу, адже все поверталося. Виправити ситуацію могла лише операція, яку виконали з допомогою всього 4-х проколів. Раніше для цього потрібно було б розрізати грудну клітку. Та завдяки робочій системі Da Vinci, вдалося виконати втручання малотравматичним методом. Через день жінка вже могла повернутись додому, а найголовніше їсти та пити як і усі здорові люди.

  • Дитяча лікарня на Орлика почала приймати хворих на коронавірус діток. Потреба виникла через зростання кількості інфікованих. Для цього в медзакладі розгорнули 30 ліжок. За потреби їх розширять до 100. Відділення повністю ізольоване, забезпечене кисневими точками, а також відповідним медперсоналом.  Зараз там знаходиться троє маленьких пацієнтів з підтвердженим діагнозом та ще 18 з підозрою на нього. Нагадаємо, що до цього хворих на коронавірус діток приймав лише Львівський Охматдит.

Ірина Сульpravdatutnews.com