Українців почали штрафувати за "старі" права водія: чи можна не сплачувати штрафи за таке "порушення"?

Українців почали штрафувати за "старі" права водія: чи можна не сплачувати штрафи за таке "порушення"?
Зміна посвідчення фіксується у державному реєстрі, відповідно попередній документ стає недійсним при видачі нового.

Поліцейські почали виписувати штрафи українцям, у яких є посвідчення водія старого зразка. Про це повідомляє Центр Авто.

Правоохоронці посилаються на частину 2 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Оскільки штрафи за керування транспортними засобами без відповідної категорії у посвідченні виросли з 510 гривень до 3400, відповідно увага правоохоронців стала пильнішою та почастішали випадки перевірки посвідчень водія.

Зазначимо, що у 2008 році категорії транспортних засобів в Україні розділили на підкатегорії:

  • А розділили на А (мотоцикли, у тому числі з боковим причепом, та інші двоколісні ТЗ, які мають двигун з робочим об’ємом 50 куб.см. і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше) та А1 (мопеди, моторолери та інші двоколісні/триколісні ТЗ, які мають двигун з робочим об’ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт)
  • В на В (автомобілі, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3500 кг., а кількість сидячих місць, крім сидіння водія, — 8) та В1 (квадро- і трицикли, мотоколяски та інші триколісні/чотириколісні ТЗ, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кг.)
  • С на С (призначені для перевезення вантажів автомобілі, дозволена максимальна маса яких перевищує 7500 кг.) та С1 (призначені для перевезення вантажів автомобілі, дозволена максимальна маса яких становить від 3500 до 7500 кг.)
  • D на D (призначені для перевезення пасажирів автобуси, в яких кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, більше 16) та D1 (призначені для перевезення пасажирів автобуси, в яких кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, не перевищує 16).

Проте, підкатегорії вказано далеко не у всіх посвідченнях.

На сьогодні в Україні чинними вважаються посвідчення водія чотирьох зразків:

  • радянський зразок (виданий до 1993 року)
  • “ламіноване” посвідчення водія (видане у період 1993-2011 років)
  • пластикове посвідчення (видане з 29 березня 2011 року)
  • оновлене пластикове посвідчення водія (після 01.04.2021).

Хоч і штрафувати за посвідчення старого зразка вже почали, приводів для переживань немає. Обмін старого посвідчення водія на нове є рекомендацією, а не зобов’язанням — так передбачено в Законі. Тобто постанову про накладення штрафу можна сміливо йти оскаржувати у суд, оскільки у Законі про поділ категорій транспортних засобів, зазначених у посвідченні водія, на підкатегорії чітко прописано, що “посвідчення можу бути обміняно”. Не “повинно бути обміняно”, а “може”!

До слова, водії, які мають посвідчення водія старого зразка, можуть обміняти його на нове, не складаючи іспитів. Для обміну потрібно лише подати документи до СЦ МВС. Список документів:

  • паспорт громадянина України, або інший документ, який засвідчує особу та підтверджує громадянство,
  • копія індивідуального податкового номера (Реєстраційний номер облікової картки платника податків, він же ІПН),
  • меддовідка допуску до керування ТЗ,
  • документ про зміну персональних даних (якщо такі були),
  • квитанція із оплатою держпослуг.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за минулий рік українці витратили рекордну суму на купівлю нових автомобілів.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Не для всіх: штрафи за порушення ПДР пропонують підвищити у 10 разів Не для всіх: штрафи за порушення ПДР пропонують підвищити у 10 разів
Торкнеться це лише окремої категорії власників автомобілів.
У Львові таксист їздив із посвідченням батька, який помер 12 років тому У Львові таксист їздив із посвідченням батька, який помер 12 років тому
Львівські патрульні затримали водія, який був позбавлений посвідчення водія, однак переробив на себе аналогічний документ батька, який помер 12 років тому.
Loading...
Load next