Чи будуть штрафувати водія за перетин розмітки, якщо вона стерлась чи забруднена

Чи будуть штрафувати водія за перетин розмітки, якщо вона стерлась чи забруднена
Навіть якщо розмітки не видно, а знаків, які забороняють обгін, немає, краще керуватись здоровим глуздом і не ризикувати.

Взимку, коли розмітка засипана снігом та навесні, коли вона у багатьох місцях стерта, це питання набуває особливої актуальності. Тож розберемось, чи може нести водій відповідальність за порушення вимог розмітки, якої не видно, пише Auto24, передаємо в оригіналі.

Перше, на чому варто наголосити, це те що вимоги дорожньої розмітки повинні дублюватися дорожніми знаками. У ДСТУ який це регламентує чітко сказано:

«на ділянках доріг, де дорожню розмітку важко побачити (сніг, бруд тощо) або не можна відновити, повинні бути установлені відповідні за змістом дорожні знаки».

Тобто за логікою, ситуацій коли водій має орієнтуватись на одну лише розмітку, виникати не повинно. Але на практиці це не завжди так.

Найпростіший приклад — подвійна суцільна лінія розмітки. Так, на перехрестях або заїздах у двори та на прилеглі території можуть бути встановлені забороняючі або наказові дорожні знаки, які дублюють вимоги розмітки, але знаку який забороняє обгін (маневр пов’язаний з виїздом на зустрічну смугу), швидше за все не буде. Однак тут все однозначно: слід керуватись пунктом ПДР 14.6 (е) який забороняє обгін “на дорогах, що мають дві і більше смуги для руху в одному напрямку”.

При цьому визначати кількість смуг буває непросто. Пункт 11.1. ПДР сформульовано наступним чином:

“кількість смуг на проїзній частині для руху нерейкових транспортних засобів визначається дорожньою розміткою або дорожніми знаками 5.16, 5.17.1, 5.17.2, а за їх відсутності – самими водіями з урахуванням ширини проїзної частини відповідного напрямку руху, габаритів транспортних засобів і безпечних інтервалів між ними”.

Тобто якщо дорога повністю засніжена і знаків немає, водій мусить самостійно визначити кількість смуг на ній.

Якщо водій помилиться з визначенням кількості смуг і виконає обгін там, де має бути подвійна суцільна лінія розмітки, швидше за все, поліція за такий маневр зупинить водія і вірогідність того, що інспектор випише, штраф досить висока. Звісно, якщо у водія будуть докази у вигляді показань відеофіксатора або фото стану дорожньої розмітки, таку постанову можна оскаржити у суді.

Втім, особливості українського правосуддя наступні: за звернення з подібним позовом до суду потрібно заплатити 454 гривень судового збору. Це більше, ніж сума штрафу за перетин подвійної осьової (340 грн). Якщо водій справу виграє, судові витрати компенсує той, хто справу програв. Якщо ні — і збір і штраф оплачує водій.

У більшості випадків місця, де дорога звужується і кількість полос на ній зменшується, позначені відповідними дорожніми знаками. Однак якщо знаків немає, слід користуватись правилом “правої руки”:

“За одночасного перестроювання транспортних засобів, що рухаються в одному напрямку, водій, який знаходиться ліворуч, повинен дати дорогу транспортному засобу, що знаходиться праворуч”.

Зараз за допомогою камер виписують штрафи автовласникам не лише за перевищення швидкості, але й за рух смугами громадського транспорту, які за шириною у деяких місцях понад шість метрів (удвічі ширші за звичайні смуги руху). Відповідно, розмітку, яка відокремлює таку смугу, водію теж потрібно бачити. Якщо її не видно, а знак про її наявність встановлено – визначати самостійно, “на око”.


Якщо власник авто отримав штраф з камери, де не видно ліній розмітки, а з правого боку від машини є достатня кількість місця для проїзду автобуса — можна сміливо звертатись до суду. Умови з судовим збором такі самі, але шансів виграти більше, бо відео завжди є і знято воно самими силовими структурами. Окрім того, механізм накладення штрафів автофіксації має явні протиріччя з Конституцією України і цим також можна скористатись.

Коли дорога засніжена, буває непросто визначити, чи має вона тверде покриття. Це важливо, адже дороги з покриттям вважаються головними відносно грунтових. Якщо ж дорожні умови не дозволяють це визначити, а не перехресті не встановлено відповідних дорожніх знаків, слід керуватись пунктом ПДР 16.12.

“На перехресті рівнозначних доріг водій нерейкового транспортного засобу зобов'язаний дати дорогу транспортним засобам, що наближаються праворуч, крім перехресть, де організовано круговий рух”. 

Втім, якщо виявиться, що якась з доріг все-таки була грунтовою, потрібно буде мати докази у вигляді фото або відео.

Нагадаємо, раніше українським водіям розповіли, як часто потрібно проходити техогляд.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Перший місяць дії нових штрафів: що думають львів'яни (відео) Перший місяць дії нових штрафів: що думають львів'яни (відео)
Місяць дії нових штрафів минув. 17 березня Верховна Рада посилила відповідальність за порушення низки ПДР. Відтак, суми стягнень для керманичів зросли не на жарт.
В Україні зросли продажі нових легкових автомобілів: які марки найчастіше купляють українці В Україні зросли продажі нових легкових автомобілів: які марки найчастіше купляють українці
Найпопулярнішим автомобілем у травні на українському авторинку нових легковиків стало авто Toyota RAV-4, яке обрали 547 покупців.
В Україні водії можуть отримати грошову компенсацію через поганий стан дороги В Україні водії можуть отримати грошову компенсацію через поганий стан дороги
За словами юристів, учасники дорожнього руху мають право на безпечні умови дорожнього руху.
Loading...
Load next