Безпека українського бізнесу 2023: дослідження показали кардинальну зміну

Безпека українського бізнесу 2023: дослідження показали кардинальну зміну

В Україні провели дослідження безпеки бізнесу, що функціонує в країні у час повномасштабної війни. Відповіді бізнесу на проведене опитування кардинально відрізняються від стану справ у 2020 та 2021 роках. У 2023 році бізнес оцінює зовсім інші кризові ситуації як пріоритетні.

Спільне дослідження бізнесу, що функціонує в країні у час повномасштабної війни, було проведено Sayenko Kharenko, SK Security, Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА), за підтримки АПКБУ, ASIS Ukraine та ФРУ.

За словами партнера Sayenko Kharenko Сергія Погребного, оцінка безпеки бізнесу 2023 — унікальна.

Воно унікальне ще тим, що багато бізнес-зв’язків порушено, низка бізнесів так і не змогла оговтатися від війни, низка бізнесів переїхали зі сходу та півдня країни на захід України, а низка бізнесів, навпаки, впевнено рушили до Європи, відкриваючи свої офіси, майданчики, виробництво та логістику, завойовуючи нові ринки, - пояснив Погребний.

Він зауважив, що відповіді бізнесу на проведене опитування кардинально відрізняються від стану справ у 2020 та 2021 роках. У 2023  році бізнес оцінює зовсім інші кризові ситуації як пріоритетні, ТОП-3 з яких, безумовно, пов'язані з повномасштабною війною.

Серед основних кризових ситуацій, з якими стикаються компанії, виокремлюють:

  • мобілізацію (зазначили 84% респондентів),
  • воєнні дії (67%),
  • відтік професійних кадрів (56%).

В ТОП-3 ситуацій в 2021 році входили:

  • незаконні дії державних органів,
  • незаконні конкурентні дії,
  • незаконні дії правоохоронних органів.

Тобто, дослідження в динаміці досить яскраво демонструє зміну пріоритетів бізнесу в Україні – як міжнародного, так і українського.

В дослідженні зауважується, що ТОП кризових ситуацій для компаній, які мають службу безпеки та ті, в яких її немає, майже ідентичний. Наявність у компанії служби безпеки практично не впливає на їхню оцінку пріоритетності кризових ситуацій. Водночас частка кризових ситуацій у компаній, які не мають власної служби безпеки, є суттєво нижчою.

Можна припустити, що відсутність професійної підтримки не дає змогу вчасно ідентифікувати причину та вжити заходи для мінімізації виникнення кризової ситуації, - зазначається у дослідженні.

Крім основних кризових ситуацій, дослідження показує, що міжнародні компанії менше стикаються з корупційними проявами (35% проти 40% серед українських компаній). Водночас незаконні дії державних органів виокремлюються компаніями незалежно від походження капіталу. Суттєво відрізняється ситуація з незаконними діями правоохоронних органів: частка українського бізнесу, який стикається з такими діями, становить 24% проти 16% у компаній із міжнародним капіталом.

Причиною такої різниці може бути наявність переважною більшістю в міжнародних компаніях комплаєнс-офіцерів та посиленої юридичної підтримки.

Нагадаємо, Від початку війни в Україні загинули понад 10,2 тисячі цивільних - ООН

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Тепер і без мультфільмів: Disney призупиняє весь бізнес у росії Тепер і без мультфільмів: Disney призупиняє весь бізнес у росії
Раніше кінокомпанії Disney, Warner Bros, Sony Pictures скасували свої прем'єри в РФ через те, що Росія вчинила напад на Україну.
Через загрозу вторгнення РФ в Україну: російські банки втратили майже 200 млрд рублів Через загрозу вторгнення РФ в Україну: російські банки втратили майже 200 млрд рублів
Раніше в російському Forbes підрахували, що російські мільярдери втратили $28 млрд за місяць через загрозу вторгнення РФ в Україну.
Loading...
Load next