Імпорт електроенергії дозволить бізнесу безперебійно працювати у разі виникнення дефіциту

Імпорт електроенергії дозволить бізнесу безперебійно працювати у разі виникнення дефіциту

Міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що імпорт електроенергії дозволить великим промисловим підприємствам гарантувати безперебійну роботу в разі запровадження графіків обмежень споживачів електроенергії через дефіцит струму в енергосистемі.

Про це повідомляє Мінекономіки.

За її словами, торік уряд забезпечив промисловим споживачам електроенергії можливість імпортувати її та стабільно працювати в разі виникнення в енергосистемі дефіциту струму. Міністерка пояснила, що до таких підприємств не будуть застосовуватись обмеження енергопостачання, якщо вони будуть запроваджені.

На сьогодні це не просто інструмент, яким бізнес може скористатись, це нагальна потреба. Адже Росія завдала потужного удару по наших енергопідприємствах – близько 50% генеруючих потужностей втрачено через окупацію та руйнування під час обстрілів в жовтні 2022 – березні 2023 років. І ми ще не змогли відновити їх повністю. Є ризик, що цієї зими ворог продовжить цілеспрямовано знищувати нашу енергетичну інфраструктуру. Окрім того, взимку традиційно  зростає навантаження на енергосистему через збільшення споживання. Тому ймовірність виникнення дефіциту струму є високою, і єдина можливість збалансувати систему, не обмежуючи споживачів, – збільшити імпорт електроенергії, – зазначила очільниця Мінекономіки.

Також вона нагадала, що Україна має можливість імпортувати електроенергію з сусідніх країн – Словаччини, Угорщини, Румунії, Польщі. Обсяг дозволеного імпорту струму з Європи становить 1700 МВт для України та Молдови.

Можливість імпортувати електроенергію мають непобутові споживачі. Необхідний обсяг імпорту для уникнення відключень повинен складати 50% від фактичного споживання в кожному розрахунковому періоді (година) у жовтні – квітні (опалювальний період) та 30% відповідно у травні – вересні.

Укладення довготривалих контрактів на імпорт електроенергії дозволить споживачам отримати кращу ціну, яка може бути на рівні з ціною на українському ринку або навіть нижчою.

Юлія Свириденко зазначила, що до підприємств, які імпортуватимуть електроенергію, не застосовуватимуться обмеження енергопостачання, в разі їх запровадження з метою подолання дефіциту струму. До таких споживачів можливе лише застосування спеціальних графіків аварійних відключень, які можуть бути введені для запобігання системній аварії в об’єднаній енергетичній системі.

Нагадаємо, Російська армія провалює наступ - Сирський

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Тепер і без мультфільмів: Disney призупиняє весь бізнес у росії Тепер і без мультфільмів: Disney призупиняє весь бізнес у росії
Раніше кінокомпанії Disney, Warner Bros, Sony Pictures скасували свої прем'єри в РФ через те, що Росія вчинила напад на Україну.
Через загрозу вторгнення РФ в Україну: російські банки втратили майже 200 млрд рублів Через загрозу вторгнення РФ в Україну: російські банки втратили майже 200 млрд рублів
Раніше в російському Forbes підрахували, що російські мільярдери втратили $28 млрд за місяць через загрозу вторгнення РФ в Україну.
Loading...
Load next