АМКУ оштрафував українську енергетичну галузь на 775 мільйонів гривень

АМКУ оштрафував українську енергетичну галузь на 775 мільйонів гривень
Антимонопольний комітет оштрафував сім компаній за змову при встановленні цін на вугілля у 2016-2019 роках. Сума накладеного штрафу становить понад 775 мільйонів гривень.

Всього оштрафовано 7 компаній, серед яких найбільше заплатить АТ "Центренерго" – 205 837 530 гривень, повідомляє пресслужба Комітету.

Зокрема Антимонопольний Комітет визнав, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості рекомендувало компаніям енергетичного сектора синхронно підвищувати ціни на свою продукцію у 2016-2019 роках. Також під час розслідування вдалось встановили, що міністерство рекомендувало також і державним підприємствам підвищити рівень ціни вугільної продукції для потреб ТЕС і ТЕЦ до відповідного рівня. 

"У такій ситуації Міненерговугілля не мало повноважень рекомендувати рівень граничних цін. Адже в Україні продаж енергетичного вугілля здійснюється на ринкових умовах. Тому комітетом прийнято рішення, яким визнано порушення Міністерства, що полягало у створенні умов учасникам ринку енергетичного вугілля для вчинення антиконкурентних узгоджених дій", - йдеться у повідомленні АМКУ.

Внаслідок цього АКМУ вирішило оштрафувати сім українських енергетичних компаній. Тепер кожна з них, проти якої велось розслідування, заплатить наступну суму:

  • ПАТ "Центренерго" – 205 837 530 гривень;
  • АТ "ДТЕК Західенерго" – 172 969 760 гривень;
  • ТОВ "ДТЕК Трейдінг" – 163 448 330 гривень;
  • АТ "ДТЕК Дніпроенерго" – 125 473 390 гривень;
  • ТОВ "ДТЕК Східенерго" – 91 050 330 гривень;
  • ПрАТ "Черкаське хімволокно" – 14 417 450 гривень;
  • ДП "Держвуглепостач" – 2 286 480 гривень.

Одна з оштрафованих компаній, відповіла на таке рішення АМКУ й заявила, що вважає їхнє рішення безпідставним, необ’єктивним та упередженим, повідомляє "Економічна правда".

"Комітет формалізовано підійшов до розгляду справи, не дослідив ситуацію на ринку та умов ціноутворення, не надав можливості компанії повною мірою висловити позицію та проігнорував низку важливих аргументів", - йдеться у відповіді ДТЕК.

Зазначимо, що у енергокомпанії, кінцевим бенефіціаром якої є олігарх Рінат Ахметов, повідомили, що відстоюватимуть свої права та інтереси у суді.

Читайте також
НБУ, Visa та Mastercard підписали меморандум: комісії інтерчейндж поступово знижуватимуться до 0,9% НБУ, Visa та Mastercard підписали меморандум: комісії інтерчейндж поступово знижуватимуться до 0,9%
НБУ підписав Меморандум з платіжними системами Visa та Mastercard щодо поступового зниження комісії інтерчейндж. Це сприятиме здешевленню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українців.
До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС До вересня цього року Україна зможе отримати 600 мільйонів євро від ЄС
Україна розраховує ще до вересня отримати другий транш та макрофінансову допомогу від Європейського Союзу, розмір якої становитиме – 600 мільйонів євро.
В Україні до прожиткового мінімуму пропонують закласти вартість інтернету та мобільного зв'язку В Україні до прожиткового мінімуму пропонують закласти вартість інтернету та мобільного зв'язку
Міністерство цифрової трансформації України пропонує враховувати базові потреби українців і включити до прожиткового мінімуму також вартість мобільного зв'язку та інтернету.
Loading...
Load next