Ринок землі в Україні поставили на паузу: проблему вирішать протягом тижня

Ринок землі в Україні поставили на паузу: проблему вирішать протягом тижня
Ринок землі тимчасово призупинено. Причина полягає в тому, що нотаріусів не під'єднали до системи Держгеокадастру.

З 1 липня 2021 року набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". Це означає, що відтепер українці можуть вільно купувати та продавати землю сільськогосподарського призначення.

Про те, що ринок землі тимчасово призупинено повідомили в ефірі "Сніданку з 1+1".

У Нотаріальній палаті України пояснили, що тимчасове призупинення ринку землі пов’язане з технічними проблемами. Оскільки в країні понад 6,5 тисячі нотаріусів, усіх під’єднати вчасно виявилося неможливим. Обіцяють, що на усунення проблеми знадобиться тиждень. Також від початку відкриття ринку надійшло чимало заявок на оформлення купівлі-продажу.

Стала відома також і ціна послуг нотаріусів, вона становитиме 1% від вартості угоди.

Зазначимо, що закон про ринок землі забороняє купівлю землі іноземцями, в тому числі – громадянами країни-агресора. Питання щодо продажу землі особам без українського громадянства буде вирішуватися тільки на загальнонаціональному референдумі. До того ж одна фізична особа зможе придбати лише 100 га землі. Та якщо ж площа придбаної ділянки буде перевищувати зазначені розміри, то вона відразу конфіскується рішенням суду.

Чинність нового закону викликала чимало різних реакцій, в тому числі і негативних. Так минулого тижня під час брифінгу "слуг народу" активістка Ірма Крат з кулаками накинулася на народного депутата Микиту Потураєва. Пояснивши це тим, що так вона продемонструвала своє невдоволення законом про ринок землі. Відео можна переглянути за посиланням ТУТ.

Читайте також
НБУ продасть на аукціоні майже 46 тонн виведених з обігу монет НБУ продасть на аукціоні майже 46 тонн виведених з обігу монет
Національний банк України вже 21 травня цього року планує виставити на аукціон брухту 45,8 тонни виведених з обігу українських монет номіналами 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок.
Азербайджан хоче купити в України розробку додатку "Дія" - ОП Азербайджан хоче купити в України розробку додатку "Дія" - ОП
Наразі Азербайджан веде перемовини щодо купівлі розробки українського додатка для користування державними послугами - "Дія". Однак, ціна вартості додатку поки невідома.
Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні
В Україні будуть штрафувати тих людей, які користуватимуться пластиковими пакетами. Верховна рада остаточно заборонила їх обіг й прийняла відповідний законопроєкт, який регулюватиме це питання на законодавчому рівні.
Loading...
Load next