Створення газового хабу на території України

Створення газового хабу на території України
Газовий хаб допоможе стабільно забезпечувати увесь європейський регіон. "Одна з наших стратегічних цілей - створення газового хабу на території України", - про це повідомив заступник міністра енергетики Максим Немчинов під час виступу на Українському газовому інвестиційному конгресі.

Вчора у Києві розпочався «Український газовий інвестиційний конгрес», націлений на залучення міжнародних інвесторів і партнерів для досягнення амбітних цілей: відмова від імпорту природного газу через 5 років та вуглецевої нейтральності до 2040 року. Зважаючи на виклики для енергетичної безпеки в Європі та Україні, перший день заходу був присвячений розкриттю газового потенціалу України.

Одна з стратегічних цілей – створення газового хабу на території України. Ми маємо для цього всі можливості: одні з найбільших підземних газосховищ, одну з найбільш розгалужених систем транспортування і розподілу природного газу, власний видобуток з потенціалом до збільшення, ми маємо гарний попит на газ – у нас є ринок. Правила ринку, які діють в Україні, повністю адаптовані до європейських. Нема проблем для віртуального імпорту, віртуального експорту. Газовий хаб фактично допоміг би забезпечити весь регіон стабільним доступом до запасів природного газу, – зазначив заступник міністра енергетики Максим Немчинов .

Він наголосив, що глибоководні українські порти можуть приймати судна із скрапленим газом. Також є місця для побудови терміналів, щоб передавати газ у мережу і продовжувати його транзит і постачання до Європи. Водночас Україна налаштована на збільшення власного видобутку газу.

Ми налаштовані на збільшення видобутку в Україні і на скорочення споживання – тобто, ефективне споживання власних ресурсів, щоб перетворити Україну з імпортозалежної в експортоорієнтовану країну, - наголосив Максим Немчинов.

На завершення першого дня конгресу Нафтогаз підписав меморандуми про взаєморозуміння з іноземними компаніями – Dragon Oil із ОАЕ, азербайджанською SOCAR AQS, американськими Helmerich & Payne, Inc. (“H&P”) і 3 Seas Energy. Ці зустрічі  формують основу для майбутніх партнерств, що плануються в межах нових стратегічних проєктів, таких як освоєння ділянок Чорного моря і покладів газу щільних порід, а також за напрямом збільшення ефективності видобутку на виснажених родовищах.

Анастасія Фаль - pravdatutnews.com

Читайте також
Російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну Російський "Газпром" скоротив транзит газу через Україну
Після запуску "Турецького Потоку" Газпром поступово почав зменшувати транзит газу через територію Україну.
Запуск "Північного потоку-2" може затягнутись – Bloomberg Запуск "Північного потоку-2" може затягнутись – Bloomberg
Введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" може затягнутись до травня 2022 року.
Loading...
Load next