Нові правила для ФОПів, податок на нерухомість, вартість комунальних послуг та ліки за «тисячу» – рік підготував чимало новацій для українців (відео)

Нові правила для ФОПів, податок на нерухомість, вартість комунальних послуг та ліки за «тисячу» – рік підготував чимало новацій для українців (відео)
2022й уже на носі. Новий рік – нові правила, а отже й зміни. Яких сфер торкнуться? Про усе дізнаєтеся із огляду наших журналістів.

Фінанси, фінанси та ще раз фінанси. Якщо  говорити, що ж для українців підготував прийдешній 2022 рік — це слово зустрічатиметься часто. Усе взяло свій початок ще з грудня 2021-го. Саме тоді зросла мінімалка. А разом із нею і прожитковий мінімум — до  2 393 грн. 

ПОДАТКИ

Відповідно до зростання цих двох показників з нового року на українців чекають й нові податки. Для ФОПів 1-ї групи ЄСВ від 1 січня становитиме 1430 гривень, тоді як єдиний податок — 248 грн. Для ФОП 2-ї групи ЄСВ — 1430, а от єдиний податок — 1300 грн, себто 20% від мінімальної заробітної плати. На ФОПів 3-ї групи очікує ЄСВ у сумі тих же 1430 грн, а єдиний податок — 5% доходу, або 3% доходу та ПДВ. 

НОВІ ПРАВИЛА ДЛЯ ФОПів

Та не єдиним податком у новому році житимуть ФОПи. Адже саме з 1 січня набуває чинності закон про обов’язкове використання касових апаратів для частини ФОПів, а саме тих, що проводять розрахункові операції. Водночас звільняють від встановлення таких апаратів ФОПів 1-ї групи, чий дохід не перевищує мільйон гривень.

ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ

З нового року зросте й податок на нерухомість. Усе через підвищення мінімальної зарплати. Відтак загальна ставка за кожен так би мовити «зайвий квадрат» у вашому помешканні становитиме не більше, ніж 1,5% від мінімалки. Себто 97,50 грн за кожен квадратний метр. До слова, податок накладається на ту площу, яка перевищує норму. Для квартири — це 60 «квадратів», тоді як для приватного будинку — 120.

ВАРТІСТЬ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Ціни на комунальні послуги. Зростуть чи ні? Це запитання турбує чимало українців. Натомість влада поки може лише прогнозувати. Наразі йдеться про зростання вартості води на 11%, блакитного палива на 13% та опалення на 6%. А от електроенергія за прогнозами влади залишиться без суттєвих змін. У будь-якому випадку  варто розуміти, що ціни можуть відрізнятися в залежності від постачальника чи регіону. Тоді як, до прикладу, щодо газу можна з упевненістю посилатися на слова постачальників, що до травня 2022 року ціни залишаться на нинішньому рівні та як передбачені підписаним договором. 

МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА

Повертаючись до мінімальної заробітної плати та мінімального прожиткового мінімуму, то певне зростання прогнозують й на 2022-й рік. Приміром, планове підвищення мінімалки слід очікувати у жовтні — плюс 200 грн. Зростання ж прожиткового мінімуму заплановані у два етапи — в липні, а потім у грудні.

ПЕНСІЯ

Підвищення пенсій для українців заплановане уже з січня. Щоправда у різний час для різних категорій. Для початку мінімальні пенсійні виплати підвищать для осіб, які отримали інвалідність внаслідок участі в ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Сума зростання залежатиме від групи інвалідності. Крім того, з початку 2022 року заплановане підвищення пенсії на 9% для жінок віком понад 60 років.

ЗАРПЛАТА МЕДИКІВ

Підвищення оплати праці для медиків. У держбюджеті на 2022-й рік заклали кошти для збільшення зарплат медикам та медпрацівникам. Як відомо, показник мінімалки для середніх медичних працівників становитиме 13,5 тис грн, тоді як для лікарів — 20 тис. 

БОНУС ДЛЯ СТУДЕНТІВ

У півтора, або й 2,5 рази. 2022 рік для студентів, які отримують академічні, або ж іменні стипендії чекає приємний бонус. Для здобувачів вищої, фахової передвищої освіти стипендія зросте в понад 1,5 рази, а професійної освіти у понад 2,5. 

ПРЕЗИДЕНТСЬКА ТИСЯЧА

Книжка, похід до спортзалу чи кіно? Тисяча гривень за повну вакцинацію від коронавірусу уже почала надходити на рахунки українців, які подали заявку. 

Нагадаємо, спочатку йшлося, що за ці кошти можна придбати залізничні та авіаквитки на внутрішні рейси, абонементи до фітнес-клубів, відвідати кінотеатр, театр, музей чи виставковий центр, придбати книги. А от із другої половини січня люди віком 60+ зможуть витратити отримані кошти на ліки. 

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
На одне вільне робоче місце в Україні претендують 6 безробітних На одне вільне робоче місце в Україні претендують 6 безробітних
Найбільший вплив карантинних обмежень зазнають сфери готельного та ресторанного бізнесу, харчування, розваг. Тому зараз офіціанти, бармени, кухарі, баристи, покоївки стикаються з труднощами щодо працевлаштування.
Після скасування карантину ціни на житло в Україні злетять на 5-10% – прогноз Після скасування карантину ціни на житло в Україні злетять на 5-10% – прогноз
Деякі київські забудовники вже заявили про те, що в травні ціна «квадрата» зросте мінімум на 5-10%, зазначають в Асоціації фахівців з нерухомості України.
В Україні 77% пенсіонерів живуть за межею гуманітарної бідності, - Денісова В Україні 77% пенсіонерів живуть за межею гуманітарної бідності, - Денісова
Українська омбудсменка Людмила Денісова заявила, що в Україні 77% пенсіонерів живуть за межею гуманітарної бідності. До неї звертаються громадяни через низький рівень прожиткового мінімуму.
Loading...
Load next