Економічний прогноз для України на 2022 рік (відео)

Економічний прогноз для України на 2022 рік (відео)
Експерти прогнозують чималі коливання цін через здорожчання вартості енергоносіїв та комунальних послуг, а також напружену ситуацію в країні

Що на нас чекає на ринку валют найближчим часом? Експерти відповідають, що цей тиждень буде вирішальним у плані коливання цін на долар та євро. І пов’язано це з кількома факторами.

В першу чергу цей попит драйвлять компанії енергоносії. Ви знаєте, що газ й інші енергоносії сильно подорожчали і вони потребують валюту. Друге - вихід інвесторів з гривневих облігацій внутрішньої державної позики, - каже  Віктор Гальчинський, речник банку.

Втім ціна за 1 американський долар вже перескочила позначку у 28 гривень, але це було передбачено заздалегідь і такі коливання в принципі є в межах норми, - наголошують фахівці. Й додають, що все ж на цей період людям варто не піддаватися ажіотажу та притримати гривню на руках. 

Трошечки балансується надходження валюти в Україну від приватних переказів. Вони вже перевищили, за даними минулого року, 14 млрд доларів сюди зайшло. Відповідно долар є, і валюта є. Відповідно зараз є такі коливання, - повідомляє Віктор Гальчинський.

Також спостерігаються й чергові зміни у вартості палива. Це стосується як бензину, так і газу для автівок. В першу чергу це помічають водії, які заробляють на пасажирських перевезеннях. Такі коливання, розповідають керманичі, не абияк б’ють по їхньому заробітку.

Безперечно, що впливає. Перевезення дешевшають, а бензин дорожчає. Ну, така формула, - каже містянин.

Люди висловлюють невдоволення від останніх подій. 

В нас в країні, як заведено, що бензин дорожчає без зв’язки до долара. Буває, що він йде в ногу з доларом, а буває, що він дорожчає і бензин дорожчає. Ну, а буває, що долар ніби падає, а бензин або в тій ціні, або буває навіть й дорожчає, - ділиться думками водій.

Також містяни впевнені, що економічні проблеми походять від політики чинного президента. 

Не знаю скільки це може продовжуватись, ціни ростуть, як на дріжджах. На все: і на бензин, і на газ для машин. Ну взагалі, до чого наша влада йде не зрозуміло. Економіка впала повністю за нашого того «гарного» президента, - наголошує львів'янин.

Фахівці зазначають, що наразі ще одним чинником, який сильно впливає на економіку у державі є нестабільна ситуація на Сході України. Все через розмови про можливу військову атаку з боку Росії.
 

Насамперед це б’є по найменш захищених групах населення та найбільш популярних ринках. Це ринок споживчих товарів, продовольчих товарів, тобто те, що купується переважною частиною населення незалежно від їхніх статків. Тому зрозуміло, що цей ринок є найбільшою мірою під загрозою. Власне можливо й тому саме ця гібридна війна переведена у постійну форму нагнітання ситуації, - Віктор Борщевський, економіст.

Таким чином це лише збільшує тиск на людей, що теж можна назвати частиною військових дій з боку країни-агресора, - каже експерт. Але навіть і без таких потрясінь, за прогнозами, економічна ситуація навряд чи зможе динамічно прокращитися. Бо задля цього необхідно провести ряд реформ, пов’язаних з лібералізацією ринків та стимуляції підприємницької діяльності, - додають фахівці.

 

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Подарунок до 30-річчя Незалежності: Зеленський розповів, на що підуть 2,7 млрд доларів траншу від МВФ Подарунок до 30-річчя Незалежності: Зеленський розповів, на що підуть 2,7 млрд доларів траншу від МВФ
Міжнародний валютний фонд виділить з резервних активів 650 мільярдів доларів, з яких 2,7 мільярда підуть в Україну.
МВФ погодив відкриття спецрахунку для допомоги Україні МВФ погодив відкриття спецрахунку для допомоги Україні
Рада директорів Міжнародного валютного фонду погодила відкриття спеціального рахунку акумулювання грошей від країн-донорів на допомогу Україні.
Подарунок під ялинку: в Україні з 1 січня зростуть тарифи на воду, скільки потрібно буде платити Подарунок під ялинку: в Україні з 1 січня зростуть тарифи на воду, скільки потрібно буде платити
Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила зміну тарифів для 45 водоканалів.
Loading...
Load next