Коштів, закладених у бюджеті, не вистачить для підняття зарплат медпрацівникам

Коштів, закладених у бюджеті, не вистачить для підняття зарплат медпрацівникам
Постанова про підняття зарплат медпрацівникам набуває чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2022 року.

Якщо медичні заклади використовуватимуть надані НСЗУ кошти на підвищення якості надання послуг та мотивацію персоналу, то закладених у бюджеті грошей має повністю вистачити на виплату підвищених зарплат медикам.

Про це розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак в інтерв'ю для Укрінформу.

Тарифи Програми медичних гарантій на ті чи інші послуги враховують не лише закупівлю ліків та витратних матеріалів, а в тому числі й заробітну плату персоналу. І я гадаю, що закладених коштів достатньо для того, щоб мотивувати наявний персонал і навіть боротися за кращих лікарів у своїх медичних закладах, — сказала Гусак.

Проте є досить багато випадків неправильного трактування реалізації Програми медичних гарантій чи контрактування із НСЗУ засновниками чи управлінською ланкою закладів. Часто це призводить до того, що кошти НСЗУ використовують зовсім не для того, щоб надати пацієнту потрібну йому допомогу, вчасно і в достатньому обсязі закупити ліки та мотивувати працівників лікарні, але на те, що не входить до контрактних зобов’язань НСЗУ.

Наприклад, у Бюджетному кодексі чітко прописано, що оплата комунальних платежів медичних закладів – це є зобов’язання органів місцевого самоврядування, засновників. Але ми бачимо, що все більше і більше закладів скаржаться НСЗУ про те, що засновники вважають, що коштів з НСЗУ достатньо, і вони змушують із цих грошей оплачувати комунальні платежі. Водночас це фінанси, які мали би піти на мотивацію кадрового потенціалу цих закладів, — зазначила голова Нацслужби здоров’я.

Вона вважає, що коштів достатньо для того, щоб виконувати основні дві функції – захист пацієнтів від фінансових втрат через надання безоплатних послуг та мотивація персоналу.

Крім того, Наталя Гусак пояснила, що НСЗУ не втручається у господарську діяльність підприємства, але у Програму медичних гарантій точно не закладаються капітальні видатки медзакладів, видатки розвитку, бо згідно з Бюджетним кодексом капітальні видатки також є зобов’язанням ОМС. Але досить часто засновники закладів кажуть їхнім керівникам використовувати на різні ремонти саме кошти, які надходять із НСЗУ.

Ми це розуміємо і будемо посилювати комунікацію з органами місцевого самоврядування, засновниками, пояснювати ще раз і ще раз керівникам медичних закладів, що саме входить у Програму медичних гарантій. Також ми розуміємо, що їхня господарська діяльність, згідно з Господарським кодексом, є захищеною, ми не маємо права втручатися, - додала Гусак.

Нагадаємо, згідно з постановою, розмір нарахованої заробітної плати медпрацівникам закладів охорони здоров'я державної або комунальної форм власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці установлюється у межах фонду оплати праці на 2022 рік:

  • на рівні не менше 20 тис. грн лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою;
  • на рівні не менше 13,5 тис. грн фахівцям з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти, та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти.

Постанова набуває чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2022 року.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні цього року середній розмір лікарняного зріс на 16% В Україні цього року середній розмір лікарняного зріс на 16%
Середній добовий розмір лікарняного у січні-березні 2021 року становив на 16% більше аніж у той же періоду минулого року.
Loading...
Load next