Економічні виклики України під час війни (відео)

Економічні виклики України під час війни (відео)
Попри те, що перед українськими підприємствами постало багато викликів, влада пропонує кроки для їх вирішення, а народ готовий працювати не покладаючи рук.

Понад 160 заявок надійшло від підприємств, які розташовані в осередках бойових дій, про намір релокувати свої виробничі потужності на Львівщину. І 90 з них уже прийняли остаточне рішення про переїзд до нашої області.

Ми спільно з нашими колегами забезпечили відповідні складські приміщення, які сьогодні можуть тимчасово розміщати в себе виробничі потужності таких підприємств до моменту допоки суб’єкт ініціативи, тобто підприємець не зрозуміє, де йому буде комфортно, зручно працювати, - каже Степан Куйбіда, керівник департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації.

Та вже зараз спеціалісти передбачають, що виникне багато технічних проблем, коли сотні різноманітних за специфікою свого виробництва підприємств переїдуть сюди.

Це питання в першу чергу, напевно, енергоресурсів: електропостачання, газопостачання, водопостачання, водовідведення. Ті мережі, які є в нас, нам сьогодні складно оцінити, чи вони витримають абсолютно все навантаження, яке потенційно може бути на них, - додає він.

Але енергетики та газовики уже готуються до таких викликів. Та є й інші проблеми. Зокрема юридичні, які в найближчій перспективі також мають вирішити. Ну і гостро постає питання трудового ресурсу.

Нам потрібно буде його переналаштувати. В першу чергу його філософію. Щоб люди зрозуміли, що не треба просто бути, я може скажу доволі різко, споживачем гуманітарної допомоги, а треба бути сьогодні елементом економіки, потрібно працювати, - наголошує Куйбіда.

Якщо ж потрібно буде підвищити кваліфікацію працівників, то наші заклади профтехосвіти з цим допоможуть. Та є іще кілька важливих аспектів. Зокрема пошук сировини і нових каналів її постачання. Насправді нам потрібно розуміти, що на це піде багато часу. Так само як і на пошук ринків збуту. Але, на щастя, Львівщина знає як експортувати. І знає як працювати з ЄС, бо ніколи не була зосереджена на росію і білорусь. Разом з тим, ці ринки збуту буде складно захоплювати. Ну і ще одне.

Важливим питанням є питання інвестицій. Але, напевно, пояснити колегам з наших дружніх держав, що «друзі, інвестуйте в Україну», в той час коли тут ідуть бойові дії, це буде доволі таки складно. Тому ця розмова відкладається до дня перемоги, - каже Степан Куйбіда.

Та є щонайменше 3 хороші сигнали щодо стабілізації нашої економіки. Перше - людей, які зараз перебувають в тилу, опанував холодний розум і підприємства активно повертаються до роботи. Друге - центральна влада робить впевнені кроки на шляху для лібералізації економіки. Ну і третє - наші посадовці продовжують підсилювати співпрацю з дружніми державами і транснаціональними компаніями, які розуміють, що ми можемо бути для них надійними партнерами. Тому зараз для нас головне вірити в Україну, в нашу армію, і у власні сили. І тоді все буде Україна.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Як евакуювати бізнес на захід Як евакуювати бізнес на захід
Як держава допомагає бізнесу перенести виробництва для відновлення роботи в західні регіони, скільки підприємств це вже зробили і з чим вони стикаються.
Програма підтримки бізнесу під час війни (відео) Програма підтримки бізнесу під час війни (відео)
Вона зможе охопити орієнтовно 250 компаній. Завдяки їй вдасться додатково створити понад 2500 робочих місць.
Економіка, яка працює, – це забезпечення наших захисників на фронті, – Зеленський (відео) Економіка, яка працює, – це забезпечення наших захисників на фронті, – Зеленський (відео)
Зеленський наголосив: працювати потрібно уже й варто звикнутися із думкою, що не можна чекати моменту, коли жодного пострілу не буде.
Loading...
Load next