Як евакуювати бізнес на захід

Як евакуювати бізнес на захід
Як держава допомагає бізнесу перенести виробництва для відновлення роботи в західні регіони, скільки підприємств це вже зробили і з чим вони стикаються.

Економіка повинна працювати навіть під час війни. Саме тому в безпечніші райони України переїжджають не лише громадяни, але й підприємства. Повідомляє Економічна правда.

Таке вже було. 80 років тому радянська влада евакуювала на схід заводи, щоб урятувати їх від знищення німецькими фашистами. Тепер підприємства перевозять на захід України, рятуючи їх від російських фашистів.

Універсальної програми евакуації підприємств немає, бо всі бізнеси різні. Держава допомагає з логістикою, пошуком приміщень для облаштування виробництва, житла для працівників, комунікацією з місцевими органами влади.

У пріоритеті для перевезення в безпечні райони України – стратегічно важливі підприємства та виробники товарів першої необхідності. Для отримання допомоги власники або менеджери підприємства повинні подати заявку на евакуацію.

Після цього з ними зв’язуються представники Мінекономіки, які допомагають знайти приміщення для виробництва. Пізніше – представники "Укрзалізниці", щоб організувати перевезення.

Якщо виявиться, що залізницею це зробити неможливо, то транспортну складову бере на себе "Укрпошта". Перевезення таких вантажів автомобілями компанії через блокпости проходить швидко завдяки спеціальним посвідкам.

За словами першого заступника голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослава Железняка, якщо підприємець сам знаходить необхідний транспорт, держава компенсує вартість переміщення.

Найбільш активні в залученні бізнесу – Львівська і Закарпатська військово-цивільні адміністрації. Вони намагаються прийняти і великі, і дрібні підприємства, бо розуміють, що війна закінчиться, а робочі місця залишаться.

Евакуюються підприємства з різних областей, навіть з тих, які відносно далеко від зони бойових дій. Наприклад, кабельний завод евакуювався із Запоріжжя, де зараз відносно спокійно, – зазначає Железняк.

Стримує масштаби евакуації логістика. Вантажівок недостатньо, а перші вільні залучають до перевезення гуманітарних вантажів. Інші дві проблеми – проживання працівників та їх мобілізація. Тут допомагає Рада бізнес-омбудсмена.

На додаток до керівництва військово-цивільних адміністрацій кожен міський голова надав прямі контакти відповідальної особи, яка може цілодобово приймати запити щодо приміщень, релокації і всього, що з цим пов’язано.

Є можливості, є потужності, проте, звичайно, немає ідеальної ситуації. Дуже важко швидко знайти ідеальні умови, – зазначає заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка.

Навіть якщо вдається знайти відповідне за площею приміщення з необхідною потужністю електроенергії та інженерними рішеннями, то є проблема з поселенням працівників.

Людям та їх родинам потрібні умови для проживання. Зараз дуже важко знайти житло через велику кількість людей, які приїхали на захід України. Уряд про це знає і консолідує зусилля.

Насамперед ідеться про добудову недобудованого житла і переоблаштування готелів та офісних центрів. Деякий бізнес пропонує недобудовані потужності, – каже заступник бізнес-омбудсмена.

Наприклад, одна компанія перевезла завод в Івано-Франківську область, однак уже кілька тижнів не може знайти житло для родини працівника з чотирьох осіб.

Це потужна компанія з іноземними інвестиціями. Вона вже кілька днів шукає ще одну квартиру. Десяток уже знайшла, а ще одну не може, – зазначає Коротка.

Містечка навколо Івано-Франківська, Калуш або Тисмениця, мають потужності для бізнесу. Вони готові відразу розмістити людей або виділити землю під забудову.

За словами Железняка, деякі питання щодо оренди приміщень пропонують вирішити на законодавчому рівні.

Працюємо над законопроєктом, щоб місцеві органи могли знижувати податки на час воєнного стану, аби орендувати комунальні приміщення за прискореною процедурою. Є ідея зменшити розмір орендної плати до гривні за квадратний метр, – каже депутат.

Уряд уже доручив Фонду держмайна до кінця березня підготувати пропозиції щодо спрощення порядку передавання в оренду комунального і державного майна для компаній, що евакуюються.

Масштаби та запити бізнесів, які переїжджають, різні. Є підприємства, яким достатньо приміщення, а проблему поселення працівників вони вирішують самостійно. Інші потребують допомоги з логістикою.

Нагадаємо, що військові облігації: що це, як працюють і навіщо купувати. Чи варто інвестувати у військові облігації?

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Програма підтримки бізнесу під час війни (відео) Програма підтримки бізнесу під час війни (відео)
Вона зможе охопити орієнтовно 250 компаній. Завдяки їй вдасться додатково створити понад 2500 робочих місць.
Через загрозу вторгнення РФ в Україну: російські банки втратили майже 200 млрд рублів Через загрозу вторгнення РФ в Україну: російські банки втратили майже 200 млрд рублів
Раніше в російському Forbes підрахували, що російські мільярдери втратили $28 млрд за місяць через загрозу вторгнення РФ в Україну.
Тепер і без мультфільмів: Disney призупиняє весь бізнес у росії Тепер і без мультфільмів: Disney призупиняє весь бізнес у росії
Раніше кінокомпанії Disney, Warner Bros, Sony Pictures скасували свої прем'єри в РФ через те, що Росія вчинила напад на Україну.
Loading...
Load next