Україна хоче відновити експорт електроенергії за кордон

Україна хоче відновити експорт електроенергії за кордон

З 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн.

Про це повідомило Укренерго.

Уже завтра буде проведений аукціон на доступ до міждержавних перетинів у напрямках Румунії, Угорщини та Молдови. Це дозволить уникнути обмежень для українських виробників електроенергії, – йдеться в повідомленні.

В Укренерго наголосили, що експорт буде відбуватись виключно в період профіциту – під час активної роботи сонячних електростанцій. Натомість у періоди максимального споживання, коли потужності в енергосистемі недостатньо, експорт електроенергії з України не здійснюватимуть. 

У компанії пояснили, що на таке рішення вплинула актуальна ситуація в енергосистемі. Зокрема, відучора в Україні почала спадати спека, і на ранок п’ятниці суттєво знизилося споживання електрики. Крім того, з планового ремонту вийшов енергоблок однієї з атомних електростанцій. Це зумовило профіцит потужності в українській енергосистемі вдень, коли активно працюють сонячні електростанції. 

Задля уникнення аварій, енергосистема має працювати збалансовано – кількість виробленої енергії в кожну хвилину має відповідати кількості спожитої, – наголосили в Укренерго.

Там пояснили, що способів подолання профіциту може бути два: обмеження генерації українських сонячних електростанцій або ж відновлення експорту електроенергії в денні години. Тож, враховуючи економічну недоцільність обмежувати роботу СЕС, вирішили відновити експорт.

Нагадаємо, Україна розраховує залучити ще $13,5 мільярда зовнішнього фінансування до кінця року - Мінфін

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні з 1 липня очікується підвищення цін на електроенергію В Україні з 1 липня очікується підвищення цін на електроенергію
Ймовірно, зростання стосуватимуться лише тих, хто використовує понад 300 кВт-год на місяць.
Loading...
Load next