Росія незаконно утримує в тюрмах дев’ять громадянських журналістів з Криму — МЗС

Росія незаконно утримує в тюрмах дев’ять громадянських журналістів з Криму — МЗС
Російська Федерація незаконно утримує 9 громадянських журналістів з окупованого Криму у своїх тюрмах, ще один перебуває під домашнім арештом. Цим самим Росія знищила незалежну журналістику на окупованому Кримському півострові.

Російські окупанти продовжують тиск та репресії проти вільної професійної журналістики в окупованому Криму і на сьогодні незалежна журналістика на півострові повністю знищена як явище. Зокрема 9 громадянських журналістів Кремль незаконно утримує в своїх тюрмах, а одного – під домашнім арештом.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України на сторінці у Facebook.

За свою громадянську позицію та журналістську діяльність, активісти зазнають переслідувань та потрапляють за ґрати, обвинувачення висуваються за терористичними статтями, що загрожує ув’язненням на терміни 20 і більше років, - йдеться у повідомленні МЗС.

Наразі 9 громадянських журналістів незаконно утримують в російських тюрмах, а ще один перебуває під домашнім арештом. У МЗС назвали їх імена, зокрема це

  • Сервер Мустафаєв;
  • Тимур Ібрагімов;
  • Марлен Асанов;
  • Сейран Салієв;
  • Ремзі Бекіров;
  • Руслан Сулейманов;
  • Осман Арифмеметов;
  • Рустем Шейхалієв;
  • Амет Сулейманов.

У Міністерстві також наголосили, що в умовах російської окупації на півострові виник феномен громадянського журналізму, коли звичайні люди з активною громадянською позицією беруть на себе виконання функцій ЗМІ, аби неупереджено висвітлювати ситуацію на окупованому півострові. За свою громадянську позицію люди змушені "платити" надто високу ціну. 

Зокрема у МЗС нагадали, що всі 12 незалежних кримськотатарських ЗМІ були змушені покинути півострів через переслідування, водночас лише 232 з 3000 медіа змогли пройти російську "перереєстрацію" після окупації.

Нагадаємо, що 6 червня в Україні відзначають День журналіста, професійне свято працівників засобів масової інформації. Внаслідок цього президент України Володимир Зеленський влаштував пікнік з нагоди Дня журналіста й особисто у неформальній обстановці поспілкувався із медійниками.

Читайте також
Вісім років в'язниці: у РФ за шпигунство для України засудили військовослужбовицю Вісім років в'язниці: у РФ за шпигунство для України засудили військовослужбовицю
Російській правоохоронці переконані, що підозрювана нібито два роки видавала українській розвідці довірені їй по службі відомості, які стосувались РФ.
Росія звільнила українського політв'язня Чирнія після семи років колонії Росія звільнила українського політв'язня Чирнія після семи років колонії
Після семи років у в'язниці через незаконний вирок суду за нібито підготовку терактів на території окупованого Росією Криму українського політв'язня Олексія Чирнія відпустили додому.
"Там палає": Кулеба прокоментував реакцію Росії на "Кримську платформу" "Там палає": Кулеба прокоментував реакцію Росії на "Кримську платформу"
Дмитро Кулеба назвав реакцію Москви на проведення саміту Кримської платформи "істеричною" й заявив, що у Росії та проросійських ЗМІ "палає" після проведеного саміту.
Loading...
Load next