Оточили військову базу: в Афганістані таліби "заблокували" 12 військових з України

Оточили військову базу: в Афганістані таліби "заблокували" 12 військових з України
Наразі українських військових, які працювали в Афганістані за приватним військовим контрактом не можуть евакуювати, оскільки члени угрупування "Талібан" оточили військову базу на якій вони знаходяться.

На американській військовій базі в охопленому хаосом та талібами Афганістані виявилися заблокованими 12 українців, які працювали там за приватним військовим контрактом. Наразі їхня евакуація через Пакистан зараз неможлива. Родичі громадян України переконують, що обдзвонили вже всі установи для евакуації, але на зв'язок вийшло лише українське посольство в Таджикистані.

Про це з посиланням на українців з бази та їхніх родичів пишуть "Суспільне" та "Liga.net". Також цю інформацію підтвердив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Одна із дружин військового, Валерія Ібрагімова, який перебуває наразі на базі, розповіла, що компанія на яку працює її чоловік, придбала йому квиток в Україну на 18 серпня, однак після захоплення столиці Афганістану - Кабулу талібами, усі комерційні рейси з місцевого аеропорту скасували. Право вильоту й польотів мають лише військові та евакуаційні літаки.

Вони заблоковані всередині та не можуть вийти за межі бази, бо у місті відбувається хаос. База оточена талібами, наразі все безкровно, мирно та без стрілянини. Але хлопці не можуть зрозуміти, у якому становищі вони перебувають. Найімовірніше, їх тримають у заручниках. Зранку, о 06:30 (16 серпня) він вийшов зі мною на зв'язок, все було спокійно. Однак вже за годину він написав, що таліби вже на базі. Зв'язок з ним поки є, але вони оточені, - зазначила жінка.

Зокрема, її чоловіка та інших військових з України повинні були евакуювати після того, як евакуюють посольства, які вони охороняли. Однак, цього зробити не встигли.

Вони (таліби) прийшли, сказали віддавати зброю. Ми сказали, що поки ми тут зброю віддавати не будемо. Вони нашу стару охорону прогнали, самі стали замість неї, - розповів на умовах анонімності розповів LIGA.net один з українців, який знаходиться на цій базі.

Зараз таліби, які оточили військову базу, не випускають українців з неї, хоча повинні були це зробити

Відомо, що заблоковані на базі українці ще вчора звернулися до Міністерства закордонних справ і до військового аташе з проханням про евакуацію.

Вчора спілкувалися, наші повинні вислати Іл на Пакистан, але нам запропонували своїм ходом до Пакистану дістатися, – наголосив анонім.

Нагадаємо, що незабаром і як тільки це стане можливим Україна збирається евакуювати з захопленого угрупуванням "Талібан" Афганістану ще близько 120 українських громадян і членів їхніх родин. Однак, евакуація розпочнеться лише тоді, коли будуть створені для цього безпечні умови.

Читайте також
Українські спецпризначенці врятували у захопленому "Талібаном" Кабулі понад 700 людей (відео) Українські спецпризначенці врятували у захопленому "Талібаном" Кабулі понад 700 людей (відео)
На таких підхід до порятунку людей не наважувалась жодна з інших евакуаційних місій, адже це ризиковане завдання так, як афганські території в той час вже знаходились під контролем радикального терористичного руху "Талібан".
Криваве 11 вересня у США: наймасштабніший теракт в історії людства, який забрав життя 3 тисяч людей (відео) Криваве 11 вересня у США: наймасштабніший теракт в історії людства, який забрав життя 3 тисяч людей (відео)
До 20-річниці масштабних терактів у Сполучених Штатах Америки президент Джо Байден наказав розсекретити документи, пов'язані з терористичними атаками, що сталися 11 вересня 2001 року. Тоді загинули більш як 2,9 тисячі осіб, а відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація "Аль-Каїда".
Евакуації з Афганістану очікують 230 громадян України і членів їх сімей (відео) Евакуації з Афганістану очікують 230 громадян України і членів їх сімей (відео)
Всього Україна вже евакуювала з країни 250 своїх громадян, ще 20 осіб вивезли літаки інших держав.
Loading...
Load next