У Білорусі відкрили справу проти дівчини загиблого активіста Шишова

У Білорусі відкрили справу проти дівчини загиблого активіста Шишова
Дівчину звинувачують у закликах до масових заворушень, що супроводжуються насильством над особистістю і збройним опором представникам влади.

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу проти Божени Жолудь — дівчини керівника "Білоруського дому в Україні" Віталія Шишова, якого на початку серпня знайшли повішеним у Києві.

Про це повідомляють на сайті Слідчого комітету Білорусі.

Слідчі стверджують, що у серпні 2021 року під посольством Білорусі в Україні Жолудь "закликала до масових заворушень", а також насилля та збройного опору представникам влади.

На сайті Слідчого комітету Білорусі наголошують, що дії дівчини зафіксовані на відео та поширені за допомогою засобів масової інформації, "зокрема й деструктивних Telegram-каналів". Які саме ЗМІ це поширили, вони не уточняють.

За цією справою Жолудь є підозрюваною за частиною 3 статті 361 (Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі) Кримінального кодексу. За це загрожує від 2 до 7 років позбавлення волі.

Схоже, що кримінальна справа стосується акції пам'яті Шишова під білоруським посольством, яка відбулася 3 серпня. У цьому заході взяла участь і Жолудь. Вона закликала активістів та протестувальників об'єднатися проти режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. 

Нагадаємо, що 3 серпня зниклого громадянина Білорусі Віталія Шишова знайшли повішеним в одному із київських парків неподалік від місця його проживання. 

Читайте також
Лукашенко запропонував проросійським бойовикам "ЛНР" допитати Протасевича у Білорусі Лукашенко запропонував проросійським бойовикам "ЛНР" допитати Протасевича у Білорусі
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував луганським сепаратистам допитати заарештованого журналіста та блогера Протасевича у Мінську.
За Шишковим велось спостереження: деталі загибелі білоруського опозиціонера в Україні (відео) За Шишковим велось спостереження: деталі загибелі білоруського опозиціонера в Україні (відео)
У "Білоруському домі в Україні", головою якого був загиблий Віталій Шишков, стверджують, що за чоловіком велося стеження.
"Хотіла плюнути вам в обличчя": білоруська журналістка в ефірі посварилась з "фанатом Лукашенка" Шевченком (відео) "Хотіла плюнути вам в обличчя": білоруська журналістка в ефірі посварилась з "фанатом Лукашенка" Шевченком (відео)
Білоруська журналістка та блогерка Тетяна Мартинова та позафракційний народний депутат Євгеній Шевченко, якого нещодавно виключили із партії "Слуга народу" влаштували сварку у прямому ефірі.
Loading...
Load next