У Молдові ввели надзвичайний стан на 60 днів через борги "Газпрому"

У Молдові ввели надзвичайний стан на 60 днів через борги "Газпрому"
Після введення НС, влада дозволить відстрочити оплату ПДВ з боку «Молдовагаз», а також виплатить в аванс компенсації населенню за січень, лютий та березень. 

Парламент запровадив надзвичайний стан у зв'язку із ситуацією в енергетиці. За це проголосували 58 депутатів. НС діятиме 60 днів. Його ввели після попередження «Газпрому» про можливе призупинення постачання газу.

Про це пише "ПравдаТУТ News" з посиланням на "NewsMaker".

Введення НС дасть можливість приймати рішення, які «дозволять швидко забезпечити газом населення, у тому числі відходячи від законодавчих норм, — повідомила у парламенті прем'єр Наталія Гаврилиця.

Також, за словами Гаврилиці, введення НС дозволить оптимізувати споживання газу, ухвалити рішення, які дадуть можливість операторам ринку швидко закуповувати та постачати газ та інші ресурси, інформувати населення про надзвичайну ситуацію та запровадити спеціальний режим використання засобів телекомунікації.

"Газпром" офіційно попередив Молдову про припинення постачання газу до Молдови 20 січня, якщо "Молдовагаз" не сплатить поточне постачання. Молдова має виплатити за першу половину січня $63 млн. за газ, спожитий у січні. При цьому "Молдовагаз" не вистачає $25 млн для оплати газу, - йдеться в повідомленні.

Передбачається, що після введення НС, влада дозволить відстрочити оплату ПДВ з боку «Молдовагаз», а також виплатить в аванс компенсації населенню за січень, лютий та березень. Сума відкладеного ПДВ становить 125 млн лей, а компенсацій близько 500-550 млн лей.

Раніше віцепрем'єр Андрій Спину пояснював необхідність введення НС на 60 днів тим, що подібна ситуація може повторитися у лютому та березні.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Молдова домовилась із Росією про поставку газу ще на 5 років Молдова домовилась із Росією про поставку газу ще на 5 років
У Молдові 22 жовтня було введено надзвичайний стан після того, як наприкінці минулого місяця закінчився термін дії контракту з "Газпромом" і виник дефіцит газу.
Loading...
Load next