Чехія дозволила ще 14 своїм громадянам воювати в ЗСУ

Чехія дозволила ще 14 своїм громадянам воювати в ЗСУ

Президент Чехії Петр Павел надав дозвіл ще 14 громадянам країни на участь у бойових діях на боці Збройних сил України.

Про це пише чеське видання iROZHLAS, покликаючись на слова речниці президента Маркети Регакової.

Згідно з законодавством, громадянам Чехії заборонено проходити службу в іноземних збройних силах. Якщо чехи долучаться до ЗСУ без необхідного дозволу від президента країни, їм загрожуватиме кримінальне переслідування. Вони можуть подати апеляцію, однак, за словами речниці президента, поки таких запитів не було.

Маркета Регакова повідомила, що дозвіл на службу в ЗСУ від Петра Павела отримали 14 чехів. Разом з дозволами, виданими колишнім президентом країни Мілошем Земаном, загальна кількість громадян Чехії, які можуть легально воювати в Україні, сягає 146 людей.

Водночас Петр Павел відхилив прохання восьми людей на участь в бойових діях на боці України. Речниця президента відмовилася коментувати причини цього рішення.

У виданні пояснюють, що чехи можуть служити в іноземних збройних силах лише в тому випадку, якщо ці країни є членами НАТО або якщо охочі мають громадянство відповідної держави.

Прокурор Мартін Біли з Вищої прокуратури в Празі додав, що наразі кримінальні переслідування зареєстровані щодо двох людей, які служать в іноземних збройних силах. Проте невідомо, чи йдеться про ЗСУ.

Нагадаємо, СБУ затримала коригувальників по Харкову

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next