На Полтавщині затримали соратника Киви, який наводив російські «Гради» на бойові позиції ЗСУ

На Полтавщині затримали соратника Киви, який наводив російські «Гради» на бойові позиції ЗСУ

Служба безпеки затримала депутата однієї із селищних рад Полтавської області, який коригував російські обстріли по передових позиціях Сил оборони на східному фронті.

Про це повідомило Управління СБУ в Полтавській області.

Посадовець входив до близького оточення екснардепа від забороненої партії «ОПЗЖ» Іллі Киви і до 24 лютого 2022 року неодноразово звертався до нього щодо вирішення бізнесових справ. Для отримання розвідданих про дислокацію українських військ депутат селищної ради «в темну» використовував своїх знайомих, які виконували бойові завдання на Донецькому напрямку, - йдеться в повідомленні.

Під час дистанційного спілкування з військовими він випитував у них детальну інформацію про місця їхнього базування та можливе переміщення на лінії фронту. Потім отримані відомості позначав на електронних картах і публікував їх на власній сторінці у Фейсбуці, яку активно «моніторили» представники російських спецслужб.

Таку інформацію агресор у подальшому використовував для коригування обстрілів позицій українських захисників, у тому числі зі ствольної та реактивної артилерії.

Крім того, фігурант викладав у соцмережі власні коментарі, в яких намагався дискредитувати командний склад підрозділів ЗСУ. Встановлено, що провокаційні дописи посадовця неодноразово «підхоплювали» російські телеканали для підготовки фейкових сюжетів про війну в Україні.

Наразі коригувальнку повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань).

Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Депутату загрожує до восьми років позбавлення волі. Крім того, перевіряється інформація щодо можливої співпраці фігуранта з нардепом-втікачем Кивою після початку повномасштабного вторгнення рф.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Полтавській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Нагадаємо, Україна готується до саміту Кримської платформи - Зеленський

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next