САП направила до суду другий епізод у справі "Роттердам+"

САП направила до суду другий епізод у справі "Роттердам+"

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно 14 осіб, причетних до запровадження так званої формули «Роттердам+».

Про це повідомляє пресслужба САП.

Прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно 14 осіб, серед яких колишні та чинні посадовці Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) та посадовці групи приватних теплогенеруючих компаній, які причетні до запровадження та застосування так званої формули «Роттердам+», внаслідок чого споживачі електроенергії протягом 2018 – 2019 років переплатили понад 20 млрд грн, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, обвинуваченими у справі є 2 колишні голови НКРЕКП; 6 колишніх та 2 чинні члени НКРЕКП; чинний та колишній працівники комісії; 2 чинні посадовці групи приватних теплогенеруючих компаній.

У САП додали, що матеріали щодо ще одного колишнього члена НКРЕКП виділені в окреме провадження.

За даними слідства, у формулу «Роттердам+» було закладено витрати на послуги, які фактично не виконувались, а саме транспортування вугілля національного виробника до теплових електростанцій з порту у Роттердамі. Як наслідок, протягом 2016-2019 років споживачі електроенергії переплатили понад 39 млрд гривень.

Під час розслідування з’ясувалося, що ухвалити таку формулу обчислення окремих членів НКРЕКП вмовили представники групи приватних теплогенеруючих компаній, які й отримали надприбутки. Як наслідок, відбулась безпідставна сплата усіма споживачами електроенергії грошових коштів через зростання тарифів на електроенергію.

Водночас, за версією САП, інші члени НКРЕКП неналежно виконали свої службові обов’язки через несумлінне ставлення до них та проголосували за затвердження так званої формули «Роттердам+», що надалі спричинило тяжкі наслідки державним і громадським інтересам.

Нагадаємо, Газові сховища в Україні допомагають ЄС утримати низькі ціни на газ – FT

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Справу про розкрадання Гладковського-молодшого забрали у ВАКС Справу про розкрадання Гладковського-молодшого забрали у ВАКС
Апеляція Вищого антикорупційного суду передала для розгляду справу сина ексзаступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря Солом'янському районному суду міста Києва.
Справу "Роттердам+" закрили вчетверте: зміна прокурора не допомогла у розслідуванні Справу "Роттердам+" закрили вчетверте: зміна прокурора не допомогла у розслідуванні
Національне антикорупційне бюро має намір оскаржувати рішення прокуратури про закриття справи про штучне завищення ціни на вугілля та електроенергію за формулою "Роттердам+", яку закривають вже вчетверте.
Гладковському-молодшому вручили обвинувальний акт й передадуть справу до суду Гладковському-молодшому вручили обвинувальний акт й передадуть справу до суду
Ігор Гладковський, син колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, повернувся в Україну після того, як Національне антикорупційне бюро оголосило його в розшук.
Loading...
Load next