Майже 37 тисяч людей вважаються зниклими безвісти – Лубінець

Майже 37 тисяч людей вважаються зниклими безвісти – Лубінець

Майже 37 тисяч людей вважаються зниклими безвісти. Україна працює, щоб знайти і повернути своїх громадян додому.

Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Проводимо великий захід – «Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення». Понад 100 учасників: представники держорганів (Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Мінреінтеграції, Мінсоцполітики, МОЗ), громадськості, правозахисники, – заявив Лубінець.

Під час свого виступу звернувся до учасників і поінформував, що РФ викрадає цивільних ще з 2014 року. Ситуація значно загострилася після повномасштабного вторгнення. Цивільні піддаються різним формам насилля. Серед головних цифр:

  • наразі вдома лише 147 цивільних;
  • Україна верифікувала близько 1700 осіб, яких незаконно затримала країна-агресор (це люди верифіковані МКЧХ та іншим способом);
  • майже 37 тисяч людей вважаються зниклими безвісти: це діти, цивільні та військові. Ці цифри можуть бути значно більшими.

Водночас ми робимо все можливе, щоб зрушити питання повернення цивільних із точки нуль. Зокрема, це у фокусі роботи Офісу Омбудсмана та одне із завдань пункту 4 Формули миру. Окрім цього, за ініціативи нашої інституції Україна створила Міжнародну платформу за звільнення незаконно затриманих РФ цивільних осіб, – зазначив Лубінець.

Серед інших напрямків нашої роботи на міжнародну спільноту, щоб звільнити цивільних ми:

  • наголошуємо на важливості надання доступу МКЧХ до місць утримання цивільних;
  • створюємо робочі групи країн, які будуть тиснути на РФ;
  • проводимо перемовини та шукаємо державу-покровительку;
  • намагаємося знайти країну-платформу для публічного відкриття комунікації по цивільних;

Також він додав, що працюємо над тим, щоб був відкрити гуманітарний коридор для евакуації цивільного населення. Зокрема, таку комунікацію ми проводили з Туреччиною.

Нагадаємо, Наводив російські дрони на локації керівництва Херсонської ОВА: СБУ затримала агента рф

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
СБУ проводить масштабні антитерористичні навчання поблизу кордону із Росією СБУ проводить масштабні антитерористичні навчання поблизу кордону із Росією
Від сьогодні, 14 квітня, Служба безпеки України розпочинає масштабні антитерористичні навчання на Харківщині, поблизу українсько-російського кордону.
На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків
Російська Федерація не приховує того, що долучає до своїх навчань у Чорному морі військову техніку. Зокрема йдеться про понад 50 військових бойових літаків.
Росія перекидає свої ракетні комплекси "Іскандер" до кордону з Україною Росія перекидає свої ракетні комплекси "Іскандер" до кордону з Україною
У Воронезькій області, яка межує з Україною, помітили колону з оперативно-тактичними ракетними комплексами "Іскандер".
Loading...
Load next