Україна веде переговори зі Швецією щодо винищувачів Gripen

Україна веде переговори зі Швецією щодо винищувачів Gripen

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква розповів, що Україна та Швеція ведуть перемовини щодо надання Києву винищувачів Saab JAS-39 Gripen.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Це тема, яку мій президент постійно підіймає перед керівництвом Швеції. І так було ще до вступу Швеції в НАТО. Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі. Зараз країна в НАТО, і мій президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони — з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16 і ми рухаємося в цьому напрямку, — каже Жовква.

Раніше в коментарі Голосу Америки міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом повідомив, що Швеція не постачала Україні винищувачів, оскільки Україна дійшла висновку, що впроваджувати одночасно дві системи винищувачів — F-16 і F-16— було б занадто складно.

Водночас, за словами очільника МЗС Швеції, його країна залишається відкритою до постачання Києву цих потужностей.

Швеція, і шведський уряд не має жодних обмежень на ці дискусії після впровадження F-16. Але це рішення ухвалив український уряд, а не шведський, — каже дипломат.

Торік Україна почала обговорення зі Швецією можливості отримання реактивних літаків Gripen шведського виробництва Saab, і Стокгольм пізніше заявив, що оцінить потенціал відправлення цих літаків для Києва.

У травні 2024 року Швеція повідомила, що призупиняє плани з надсилання Україні винищувачів Gripen, щоб спершу забезпечити впровадження літаків F-16.

На думку генерал-майора ВПС США у відставці Чарльза Коркорана, Gripen має значні переваги.

Gripen — це набагато менша команда, яка може приземлитися де завгодно, швидко дозаправитися, швидко злетіти. Це набагато складніша ціль для Росії, — каже він у коментарі виданню.

Нагадаємо, Лікарі «Охматдиту» провели першу операцію дитині після російського удару по лікарні

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next