В Україні від початку вторгнення рф загинули й були поранені 32 100 цивільних

В Україні від початку вторгнення рф загинули й були поранені 32 100 цивільних

В Україні з лютого 2022 року ООН зафіксувала понад 32,1 тисячі жертв серед цивільного населення, включно з загиблими та пораненими.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець з посиланням на дані аналітичного звіту Кластеру з питань захисту, який очолює УВКБ ООН, щодо України в умовах збройного конфлікту.

У звіті зазначено, що вторгнення Російської Федерації в Україну схарактеризували цілеспрямованими атаками на цивільне населення й цивільну інфраструктуру, примусовими переміщеннями, сексуальним насильством та високим ризиком заподіяння психологічної шкоди.

Зокрема, понад 6,5 мільйона людей покинули країну як біженці, а ще 3,5 мільйона стали внутрішньо переміщеними особами. З лютого 2022 року було зафіксовано понад 32,1 тисячі жертв серед цивільного населення по всій Україні, включно з загиблими та пораненими.

В ООН зазначили, що 92% випадків загибелі цивільних сталися внаслідок застосування вибухової зброї з широкою зоною ураження, а 4% – внаслідок підриву на мінах та вибухових пристроях. Використання РФ далекобійних ракет означає, що практично вся територія України знаходиться в небезпеці.

Прямий збиток цивільній інфраструктурі за останні два роки станом на лютий 2024 року становив до 138 мільярдів євро. Найбільше постраждала житлова забудова, - зазначив Лубінець данні звіту.

Підтверджено 1742 атаки на медичні заклади, що спричинили 136 смертей та 311 поранень. Задокументовані випадки сексуального насильства, скоєного російськими військовими проти осіб різної статі від 3 до 70 років.

Також Україна є однією з найзабрудненіших країн світу мінами й іншими вибуховими пристроями. Це ставить під загрозу життя і здоров’я близько 6,37 мільйона людей. Від мін особливо постраждали фермери, 128 з яких загинули з лютого 2022 року. Крім того, міни небезпечні для дітей.

Кластер з питань захисту рекомендує донорам та міжнародним партнерам України продовжувати фінансову підтримку програм із захисту дітей, організацій, які займаються запобіганням гендерно зумовленого насильства, підтримкою ВПО, а також сприяти протимінній діяльності в Україні.

Уряду України рекомендують зокрема розширювати ініціативи щодо захисту дітей, реінтеграції ветеранів війни, забезпечення безперервного доступу до соціального захисту.

Для нашої інституції захист прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ – це пріоритетний напрямок роботи, - зауважив омбудсмен України.

Нагадаємо, На Харківщині ворог завдав ракетного удару по залізничній станції: поранена провідниця

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
На Драмтеатр Маріуполя скинули надпотужну бомбу: там переховувались тисячі містян з дітьми На Драмтеатр Маріуполя скинули надпотужну бомбу: там переховувались тисячі містян з дітьми
Через жорстокі бої неможливо добратися до театру та витягнути з-під завалів людей.
Loading...
Load next