Україна у вогні. Чому ситуація з пожежами погіршується?

Україна у вогні. Чому ситуація з пожежами погіршується?

Горить по всій країні: у другій половині вересня масштабні пожежі охопили одразу 7 регіонів. Димом накривало навіть столицю. Більше того, цей рік став рекордним за кількістю пожеж в екосистемах: їх уже вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Чому так масштабно палає, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю. 

18 великих пожеж одночасно

Кількість пожеж в екосистемах України цьогоріч збільшилася удвічі. Фахівці зафіксували понад  46 тисяч займань, в той час, як у 2023 році їхня кількість сягала 20 тисяч. Вогонь  уже забрав життя 17 людей, ще 55 отримали ушкодження. 

Станом на кінець вересня палають одразу 7 українських регіонів. Горить на Донеччині, Київщині, Полтавщині, Рівненщині, Сумщині, Харківщині та Чернігівщині. Вогонь охопив близько 1300 гектарів.

В Україні наразі триває гасіння 18 масштабних пожеж. Зокрема це пожежі в екосистемах — це і відкриті території, суха трава, чагарники, сухостій, це торфʼяні пожежі, це лісові пожежі, здебільшого, лісова підстилка, — розповів речник ДСНС Олександр Хорунжий під час брифінгу в Медіацентрі Україна. 

Інші регіони також під загрозою. Як розповіла речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха, у низці областей зберігає пʼятий, найвищий, рівень пожежної небезпеки.

В нас тривалий період впливав антициклон, поле високого тиску, він розташовувався на північний схід від території України та забезпечував погоду без опадів, малохмарну. Зараз його центр дещо зміщується у східному напрямку, але, все одно, повністю під його впливом залишається Лівобережжя України, — зазначила вона.

У безпеці хіба райони Карпат, Прикарпаття та Закарпаття.

Диверсії — одна з причин

Окрім людської недбалості, пожежі в екосистемах спричиняють і дії Росії. Адже для ворога це частина терору України. 

Буквально цими вихідними лісова охорона затримала декілька диверсантів. Особливо це стосується Сумської прикордонної області. У них знайдені сірники, запалюючі суміші, в них знайдені гроші. Ми їх передаємо поліції і далі ведеться робота з ними. Але, крім того, країна-агресор, особливо на прикордонних територіях, скидає запалюючі суміші, які підпалюють ліс. І зараз відбуваються дуже активна робота стосовно гасіння, — розповіла речниця ДП “Ліси України”  Ксенія Григор’єва.

Найближчим часом ситуація з пожежами, ймовірно, не покращиться. Адже з минулого тижня в Україні посилились вітри. А це, своєю чергою, збільшує ризики швидкого поширення вогню. 

Нагадаємо, У ГУР розповіли як діє українське підпілля в окупації

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Наслідки від паління трави: до лікарні потрапили 9 пацієнтів з опіками, троє померли (відео) Наслідки від паління трави: до лікарні потрапили 9 пацієнтів з опіками, троє померли (відео)
За 10 днів до центру термічної травми та пластичної хірургії потрапило 9 пацієнтів з опіками. Через глибокі травми троє з них померли.
Українців з Туреччини евакуйовували катером: дороги до аеропорту охопив вогонь Українців з Туреччини евакуйовували катером: дороги до аеропорту охопив вогонь
Вогонь був за 2 кілометри від відпочинкових зон. Полум'я охопило і дороги, які ведуть до аеропорту.
Найближчі дні в Україні очікується надзвичайний рівень пожежної небезпеки - ДСНС Найближчі дні в Україні очікується надзвичайний рівень пожежної небезпеки - ДСНС
В ДСНС повідомили, що у 8 областях очікується надзвичайний рівень пожежної небезпеки.
Loading...
Load next