У Львові відкрили стежки здоров'я – теренкури

У Львові відкрили стежки здоров'я – теренкури
Вперше  у Львові у парку «Знесіння» відкрили систему стежок здоров’я – теренкурів.

Вперше  у Львові у парку «Знесіння» відкрили систему стежок здоров’я – теренкурів. Їх призначають, як один із видів лікування. Зазвичай, такий метод використовують санаторії та курортні заклади, а тепер львів’яни можуть у своєму місті спробувати такий вид оздоровлення.

Президент світової федерації українських лікарських товариств Андрій Базилевич розповідає: «Стежки здоров’я, або ще є така назва «теренкур»  - означає терен - місцевість, кур – лікувати, тобто лікування місцевістю. Полягає в тому, щоб людина, ходячи по маршруту, оздоровлювалась. Їй лікар радить вибрати спочатку легший маршрут за її станом здоров’я. Людина йде, навантажується дозовано, згідно своїх можливостей. Вона контролює свій пульс, дихання, свій емоційний стан і насолоджується природою».

Теренкур збільшує кровотік в нижніх кінцівках, допомагає боротися з ураженням судин нижніх кінцівок та атеросклерозом без хірургічного втручання. Така хода розвиває витривалість, покращує роботу серцево-судинної системи та органів дихання, а також стимулює обмін речовин та нервову активність.

«Тут не тільки навантаження, а і психологічне розвантаження. Тому це відрізняється від фітнес-клубів та тренажерних залів. Не всім можна ходити. Навіть з паличками це є додаткове навантаження» - каже Андрій Базилевич.

З маршрутами для оздоровлення можна ознайомитись на стенді, який знаходиться біля самого парку. Також є спеціальні брошури, які можна взяти з собою. Там зазначена інформація про оздоровчу ходьбу, історію теренкурів та цікаві місця парку.  Загалом розробили 5 спеціальних стежок: три кардіологічні та дві загально-оздоровчі.

Андрій Базилевич зазначає: «Перший зелений маршрут - найлегший. Він має 560 метрів. Жовтий маршрут – це є стежка друга, або кардіологічна, вона має 1175 метрів. Складніший маршрут складає 1845 метрів».

Загально-оздоровчі  стежки, мають по 2.5 та 3 кілометри, які об’єднують п’ять загальнодоступних спортивних майданчика. Усі стежки мають спеціальні таблички з позначенням відстані, пройденої від початку кожного маршруту. 

Заступник директора з господарської діяльністі РЛП «Знесіння» Володимир Лазор каже: «Ми зі своєї сторони як парк зайнялися технічним аспектом - забезпеченням реалізації даного проекту, тобто облаштуванням цих стендів, маркуванням маршрутів, локацій».

Голова постійної депутатської комісії екології природокористування Ірина Оршак зазначає: «Не менш важливим є також водне наповнення цього проекту. На жаль, по маршрутах, це є 5 маршрутів лікувальних, немає поблизу джерела, але, я думаю, можна підняти карти гідрологічних досліджень, якщо є близько водойми. Можна зробити водокачку, чи такі місцини, де можна попити воду».

Додамо, що такі теренкури планують зробити у всіх парках Львова і біля лікарень.

Авторка: Ірина Цвігун

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Львівські медики пояснили як надати першу допомогу малюкам при високій температурі
Гіпертермія - це патологічний процес, лихоманка або підвищення температури організму людини.
У Львові в обласному перинатальному центрі вперше у 2020 році виходили трійню
У Львівському обласному перинатальному центрі відкрили палату з 4 ліжками, де діток після реанімації можуть повністю виходжувати і виписувати разом з матір’ю.
Сертифікат про вакцинацію стане "перепусткою" в публічні заклади - МОЗ Сертифікат про вакцинацію стане "перепусткою" в публічні заклади - МОЗ
Восени й взимку українцям слід буде носити маски у публічних місцях. МОЗ поки не розглядає варіант скасувати носіння масок навіть для вакцинованих.
Loading...
Load next