Хірурги Львівського Охматдиту врятували дитині нирку, яку у іншій лікарні хотіли видаляти

Хірурги Львівського Охматдиту врятували дитині нирку, яку у іншій лікарні хотіли видаляти
Ромчик вже добре ходить, усміхається і залюбки спілкується.  А ще декілька днів назад він пережив складну операцію, тому що народився з важкою вродженою патологією нирок.Дитячий уролог Ігор Гри

Ромчик вже добре ходить, усміхається і залюбки спілкується.  А ще декілька днів назад він пережив складну операцію, тому що народився з важкою вродженою патологією нирок.

Дитячий уролог Ігор Гримак розповідає: «В даному випадку в дитини є гідронефротична трансформація нирки. Це є вроджена вада, зумовлена тим, що порушується прохідність між мисочкою і сечоводом однієї чи двох нирок одночасно, при такій патології, яка є у дитини».

В Тернополі, звідки приїхала сім’я, таких операцій не роблять, а тому їх направили у іншу лікарню.

Мама пацієнта Наталія Рудик розповідає: «Нас направили до Києва, хотіли видаляти нирку, але ми дізналися про таку лікарню як Охматдит. Звернулися сюди. Нам зробили пластику і врятували нашу нирочку. Ми дуже щиро вдячні лікарям, що допомогли моїй дитині».

Пацієнт Роман Рудик каже: «Було важко ходити, але зараз легко все. Не міг вставати, тому що зробили операцію недавно. Дуже добрі лікарі і вони все роблять правильно і я одужую».

Складність такої операції полягала не лише у самому захворюванні, але і у тому, що ця патологія була пізно виявлена.

«В даній ситуації за рахунок того, що була пізня діагностика є значне ушкодження нирки і знижується її функція. Ми тут в лікарні завжди стараємося проводити органозберігаючі оперативні втручання, тобто в будь-якому випадку залишається якийсь відсоток нирки, який продовжує функціонувати» – каже Ігор Гримак.

Якщо у інших містах за такі операції навіть не беруться, то у нас лікарі для лікування можуть використовувати одразу 2 методи.

Андрій Поцюрко зазначає: «Перша – це відкрита операція, яка була йому зроблена і друга – це лапароскопічна методика. Ми також володіємо цією методикою і дуже багатьом дітям вже виконали при гідронефрозі лапороскопічну пластику  сечоводу і ниркової миски. В даному випадку ми вирішили цю методику не застосовувати у зв’язку з дуже важким станом нирки. Тобто ми все таки вирішили, що коли ми зробимо відкриту операцію, то ми більш якісно накладемо анастомоз, тобто надамо кращу допомогу цій дитині».

Ігор Гримак додає: «Ми завжди йдемо на певний ризик, оперуючи такі нирки. Звичайно, що результатом можуть бути пізніше певні ускладнення чи нагноєння, але завдяки тому, що ми виробили методику такої роботи ми маємо добрі результати».

Відтак, ще один маленький пацієнт вийде з лікарні успішно пролікованим.

Авторка: Ірина Цвігун

Читайте також
В Україні виявили 1581 новий випадок захворювання на коронавірус В Україні виявили 1581 новий випадок захворювання на коронавірус
За добу 25 серпня 2021 року в Україні зафіксовано 1 581 новий підтверджений випадок коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 104, медпрацівників – 38).
Повернулися з Росії: у двох мешканців Закарпаття підтвердили штам коронавірусу "Дельта" Повернулися з Росії: у двох мешканців Закарпаття підтвердили штам коронавірусу "Дельта"
Всього на дослідження у Європейську лабораторію було надіслано чотири зразки, які відібрали у пацієнтів. Наразі штам "Дельта" підтвердили лише у двох жінок.
У Німеччині та Великій Британії підтвердили перші випадки штаму "омікрон" У Німеччині та Великій Британії підтвердили перші випадки штаму "омікрон"
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) назвала новий штам коронавірусу грецькою літерою "омікрон" і кваліфікувала новий варіант вірусу як той, що викликає занепокоєння.
Loading...
Load next