МОЗ запровадить нову систему 2D-кодування ліків

МОЗ запровадить нову систему 2D-кодування ліків
Міністерства охорони здоров'я та фармвиробництв обговорили питання створення 2D-кодування лікарських засобів. Таку заяву зробив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Міністерства охорони здоров'я та фармвиробництв обговорили питання створення 2D-кодування лікарських засобів. Таку заяву зробив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За його словами, воно буде здійснюватися під час виробництва препаратів, код одразу вноситься в загальну систему, і шлях лікарського засобу можна буде відстежувати від виробництва до аптеки.

На думку МОЗу, таким чином вони зможуть точно прослідкувати, щоб в аптеках не реалізовувався фальсифікат.

"Це великий ризик для для здоров’я людей. Вчора я провів зустріч з представниками українських фармацевтичних компаній, на якій ми обговорили заходи щодо боротьби з цією проблемою. Серед яких, зокрема, — запровадженя 2D-кодування для всіх зареєстрованих в Україні ліків. Як українського виробництва, так і імпортних. Це світова практика. Таке кодування наноситься під час виробництва, потім заноситься у загальну систему і шлях лікарського засобу відслідковується до самої аптеки", - пояснює міністр.

Втім, за словами очільника МОЗ, на впровадження 2D- кодування можуть піти від 2 до 2,5 років, оскільки деяким фармвиробникам потрібно переобладнати виробничі лінії.

Окрім цього, очільник МОЗ повідомив, що в Україні продовжується впровадження системи рецепта в електронному форматі з метою боротьби із неконтрольованим відпуском лікарських засобів та небезпечним самолікуванням. 

Нагадаємо, що в Україні заборонили вивозити донорську кров та її компоненти. Набрав чинності закон, за яким експорт крові дозволяється лише коли уряд ухвалить рішення про надання гуманітарної допомоги іншим країнам, або ж якщо українські медичні заклади будуть повністю забезпечені усім необхідним.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
В Україні за добу на COVID-19 захворіло 18 тисяч осіб (відео) В Україні за добу на COVID-19 захворіло 18 тисяч осіб (відео)
У МОЗ наголошують, що вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.
За неякісно надані послуги медикам зменшуватимуть зарплатню
Про це заявив Міністр Охорони здоров’я Максим Степанов. Він зазначив, що з 1 січня наступного року будуть введені індикатори якості роботи.
Loading...
Load next