Спецхарчування для невиліковно хворих діток

Спецхарчування для невиліковно хворих діток
Для допомоги невиліковно хворим дітям, які потребують спеціальної їжі, БФ «Крила надії» створив мобільний хоспіс, де є програма із медичного харчування.

Для допомоги невиліковно хворим дітям, які потребують спеціальної їжі, БФ «Крила надії» створив мобільний хоспіс, де є програма із медичного харчування. Щомісяця на забезпечення спеціалізованим харчуванням близько 65 маленьких пацієнтів мобільного хоспісу витрачається майже 250 тисяч гривень.

Активна і завжди усміхнена. Дивлячись на маленьку Софійку, спершу і не скажеш, що ця життєрадісна дівчинка живе з невиліковним складним діагнозом.

Мама хворої дівчинки Ольга Матвіїшин розповіла: "Моя донечка має спінально-м'язову атрофію Вердінга-Гофмана і через свій діагноз вона, на жаль, багато в чому обмежена і не може ходити та стояти. Але вона може бавитись, рухатись, говорити, радіти життю. Треба докладати зусиль, щоб ці навики, які в неї зараз є були збережені та не зникали".

Одним з життєво необхідних компонентів для нормального розвитку дівчинки є спеціальне харчування, на яке в місяць необхідно витрачати до 10 тисяч гривень.

"Це харчування не дозволяє м’язам атрофуватись, слабнути, а навпаки дає дітям енергію, вони навіть вагу добре набирають", - додає мама Софійки.

Без цієї медичної їжі не може обійтись і маленька Іринка. На її 2 рочки вона важить менше ніж 10 кілограмів. А звична здорова їжа, яку споживають дітки її віку, не дає їй всіх вітамінів та мікроелементів, які необхідні для розвитку.

Її мама додає: "Тільки коли ми почали їй додатково годувати спеціальним харчуванням по системі, яку нам запропонувала лікар, тоді Іринка почала набирати вагу. І все одно це дається дуже важко".

В місяць на таке харчування для Іринки витрачають близько 6 тисяч гривень. Проте якщо Софійка та Іринка частково можуть вживати звичайну їжу є дітки, які окрім спецхарчування більше нічого їсти не можуть.

Завідувачка відділення «Мобільний хоспіс для дітей» зазначила: "Звичайна їжа, як дорослим, так і дітям, на жаль, не підходить. Навіть просто зблендерити не вирішить цієї проблеми. Всі діти, які є в нас щоденно, потребують даного харчування. Не може бути такого, що один день дитина не отримала спеціальної їжі".

"Інакше йде різка втрата ваги, або лікування стає гіршим, або дитина, на жаль, гине. Його дуже часто немає в країні, а також воно дороге", - ствердила директорка БФ «Крила надії» Наталія Ліпська.

Відтак, сім’ї, де є хворенькі дітки, окрім того, що оплачують лікування і реабілітацію своїх малят, повинні ще й щомісяця витрачати в середньому 10 тисяч гривень на спецхарчування. І фінансово родинам це дуже складно. Тому, щоб допомогти малечі, благодійний фонд «Крила надії» створив мобільний хоспіс, де є програма із спеціалізованого харчування. Діє він вже близько 3 років.

Координатор паліативної програми БФ «Крила надії» Анастасія Ткачук сказала: "На сьогодні ми щомісяця забезпечуємо спеціалізованим харчуванням близько 60-65 пацієнтів хоспісу. Це приблизно 250 тисяч гривень щомісяця. Цей проект отримав підтримку від ЄС та мережі 100% життя рівне. Головним його завданням є внесення змін в діючі цільові програми паліативної допомоги, виділення фінансування на закупівлю спеціалізованого харчування для найвразливіших дітей Львова та області".

Задля повного забезпечення діток спецхарчуванням до допомоги долучились і інші організації. Відтак, благодійні фонди «Крила надії», «Даймо надію» та «З Янголом на плечі», а також громадська організація «З любов'ю в серці» підписали меморандум про співпрацю. Допомагати планує і міська рада.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
До дня боротьби з ВІЛ/СНІД: випадки одужання від невиліковної хвороби До дня боротьби з ВІЛ/СНІД: випадки одужання від невиліковної хвороби
Більше ніж 37 мільйонів людей у всьому світі інфіковані ВІЛ, а пандемія СНІДу забрала життя близько 35 мільйонів людей з початку 1980-х років.
Цукровий діабет: які симптоми та як лікувати (відео) Цукровий діабет: які симптоми та як лікувати (відео)
Цукровий діабет посідає третє місце серед найпоширеніших захворювань після серцево-судинних та онкологічних недуг. 
Понад 11 мільйонів українців вже отримали одну дозу вакцини від COVID-19 Понад 11 мільйонів українців вже отримали одну дозу вакцини від COVID-19
93,2 % госпіталізованих із COVID-19 минулого тижня - невакциновані та не мали жодної дози антиковідної вакцини.
Loading...
Load next