Постковідний стан у дітей: Як проявляється і що робити? (Відео)

Постковідний стан у дітей: Як проявляється і що робити? (Відео)
COVID-19 невпинно продовжує вносити свої корективу у наше життя. Відтак медики все частіше фіксують так званий постковідний стан, зокрема і у дітей.

Підвищення тиску, психічні або ж неврологічні розлади, неуважність та погіршення пам’яті. Здавалося б, симптоми недуг дорослих. Однак ні. В реаліях сьогодення з такими скаргами стикаються педіатри. Адже хвороби молодшають. До прикладу, в 15-річного Владислава зненацька прихопили нирки.

Медики кажуть: це ніщо інше, як постковідна патологія. При цьому, що хлопець перехворів COVID-19 ще рік тому. 

І таких випадків побільшало, кажуть в медзакладі. Наприклад, лише за цих пів року до міської дитячої лікарні звернулося вже стільки пацієнтів, як за весь попередній рік. І в більшості з них прослідковувався один спільний фактор.

Коли ми більш прицільно їх обстежили, виявили, що в них є антитіла до перенесеної ковідної інфекції. Тому ми почали більш детально аналізувати оці гострі стани з якими поступали діти, - зазначила завідувачка 3-го педіатричного відділення Львівської міської дитячої лікарні Марта Секунда.

За результатами обстеження та огляду спеціалістів, медики визначають наскільки критична ситуація. У разі підтвердження постковідного стану дитини, вирішують: необхідне амбулаторне чи все ж стаціонарне лікування. І тут важливо батькам не зволікати, побачивши нетипову поведінку свого чада. 

Пацієнти є в такому стані, коли є практично прекоматозний стан. Є запаморочення, є сплутана свідомість, висока гарячка, дуже сильні головні болі, болі в животі. Дуже часто поступають пацієнти, коли є тільки висока гарячка, кашлю немає. Обстежуємо пацієнта, а у нього пневмонія, - пояснила Марта Секунда.

Наразі найчастіше такий постковідний синдром спостерігається у дітей віком до 3-ьох та від 12-и років. При цьому коронавірусом вони могли перехворіти легко, немов застудою, або частіше узагалі безсимптомно. Достеменно ж визначити перелік симптомів, практично неможливо, кажуть фахівці. Однак підтримують думку імунологів. 

Єдине, що точно ми можемо сказати, що у попередній свій стан після перенесення Ковіду мало хто повертається. В той стартовий перед хворобою, - розповіла кандидатка медичних наук, доцентка кафедри факультетської та шпитальної педіатрії Любов Дедишин.

Так звані не запущені випадки лікуються амбулаторно. Це можуть бути банальні рекомендації медиків щодо режиму дня, харчування, ну а ще вітамінотерапія. Натомість, якщо ситуація серйозніша - стаціонарне лікування. 

Якщо ми таку дитину навіть обстежуємо, то відповідні рекомендації, спостереження, дитина ставиться на облік відповідно з тою патологією, яка в неї буде домінувати. Чи це будуть якісь бронхолегеневі проблеми, чи це будуть ниркові, чи це будуть проблеми психологічного характеру, чи неврологічного характеру. Чи це, на жаль, бувають аутоімунні захворювання, - повідомила Любов Дедишин.

І такі обстеження в дитячій лікарні на Орлика доступні практично усім дітям.  

Якщо батьки відчувають, помічають якісь відхилення від поведінки дитини чи від стану здоров’я дитини загального, що було до, раніше, то необхідно звертатися до нас на консультацію, можливо на лікування , для того щоб не запустити цей стан, - зазначив головний лікар Львівської міської дитячої лікарні Дмитро Квіт.

Окрім цього, завідувачка 3-го педіатричного відділення Львівської міської дитячої лікарні Марта Секунда наголосила, що звертатися можна і в консультативну поліклініку їхньої лікарні за електронним скеруванням до спеціаліста. Однак, на консультацію до педіатра дитячого психіатра чи психолога - скерування не потрібне.

Зауважимо, якщо стан дитина гострий, слід одразу викликати «швидку». Обстеження ж для юних пацієнтів у дитячій лікарні вже активно проводять.

Це не наше ноу-хау, це по літературних даних є і в європейських клініках, і ці діти вимагають обстеження, дехто з них лікування для того, щоб ці пограничні стани не трансформувалися в стійкі відхилення в стані здоров’я, - розповів Дмитро Квіт.

 

Читайте також
За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID За останню добу в Україні виявили понад 5 тисяч хворих на COVID
За минулу добу в Україні підтвердили зараження на коронавірусну інфекцію у 5062 українців. З них на Львівщині зафіксували 311 нових випадків захворювання на Covid.
Україна може стати лідером в Європі внаслідок смертності від COVID-19 Україна може стати лідером в Європі внаслідок смертності від COVID-19
Україна вже в найближчі два тижні може вийти на перше місце за смертністю внаслідок великої кількості захворюваності на COVID-19 серед великих країн Європи.
Проблеми з травленням: симптоми та як запобігти? (відео) Проблеми з травленням: симптоми та як запобігти? (відео)
Переїдання, недоїдання, поганий режим харчування, мала фізична активність та навіть стреси погано впливають на наше травлення. І якщо не змінювати свій спосіб життя, то це призведе до багатьох порушень в організмі.
Loading...
Load next