Проблеми з травленням: симптоми та як запобігти? (відео)

Проблеми з травленням: симптоми та як запобігти? (відео)
Переїдання, недоїдання, поганий режим харчування, мала фізична активність та навіть стреси погано впливають на наше травлення. І якщо не змінювати свій спосіб життя, то це призведе до багатьох порушень в організмі.

Як від легких порушень травлення, так і до тяжких захворювань всіх органів шлунково-кикового каналу, включаючи і печінку і підшлункову залозу, включаючи і товсту кишку. Вже не говорячи про шлунок. Оті всі проблеми викликають порушення травлення, - зазначає лікарка-гастроентеролог Львівської обласної лікарні Олена Ходосевич.

Якщо є проблеми з травленням, організм завжди дає про це знати. Найчастіше це супроводжується болем в різних ділянках живота. 

В епігатральній ділянці між грудьми найчастіше - це при ураженнях шлунка, з правої сторони - це є печінка, жовчовивідні шляхи, ліва сторона – це може бути підшлункова, селезінка, але так само права-ліва сторона можуть бути при роздутих петлях кишечника , може в нас і кишківник може давати такі самі симптоми. Навколопупоква ділянка - це більше характерно для тонкого кишечника, - стверджує лікарка-терапевт Львівського обласного клінічного діагностичного центру Тетяна Діянич.

Окрім того, ознаками, які вказують, що потрібно проконсультуватись з лікарем, є неприємний присмак в роті, невмотивоване зниження ваги, відрижка кислим повітрям, закрепи тощо.

Також, медики наголошують, що є симптоми, які в жодному разі не можна ігнорувати, і при їх виявленні негайно йти до лікаря.

Це наявність слизу чи крові в калі, патологічних домішок, це може бути дисфагія – тобто порушення ковтання, яка наростає. Тобто нам спочатку було важко ковтати тверду їжу, з часом вже рідше, це обов’язково, також так само це може бути блювання так само з патологічними домішками, не дай Боже з кровю, це обов’язково терміново звернутися до лікаря, - пояснює лікарка-терапевт Тетяна Діянич.

Щоб шлунок працював і добре перетравлював їжу, насамперед потрібно виробити собі звичку зранку не пропускати сніданок. Лікарка-терапевт радить вживати каші, або ж шматок м'яса і салат. Також, слід пам'ятати про овочі та фрукти і не забувати також за обід та вечерю. Але останнє рекомендують робити за 2 години до сну і ні в якому разі не наїдатись на ніч. Адже це одна з причин, чому зранку немає апетиту снідати.

Ми спимо – він працює. Тобто вся кров з нашого організму стікається до шлунку, щоб допомогти йому перетравлювати . Відповідно ми не відпочиваємо, наші обмінні процеси працюють і це так само негативно впливає. Ми тоді встаємо з відчуттям наповнення шлунку, в нас тоді може бути нудота, ми не хочемо їсти , - розповідає Тетяна Діянич.

Додамо, що не менш важливу роль у травленні відіграє і фізична активність. Адже часто у людей, які мають сидячу роботу або ж ведуть малоактивний спосіб життя, може виникати така проблема як закрепи.

В товстій кишці так само є м’язи, гладка мускулатура. Симптом детринованості викликають атонічні стани кишки і такі атонічні, як закрепи навіть в молодих людей, - пояснює лікарка-гастроентеролог Львівської обласної лікарні Олена Ходосевич.

Зазначимо, що здорове харчування - це ні в якому разі не дієти. Від продуктів відмовлятися не варто, потрібно просто змінити їх спосіб приготування: не смажити, а варити та запікати. І не менш важливо – збалансований раціон.

 

Читайте також
Постковідний стан у дітей: Як проявляється і що робити? (Відео) Постковідний стан у дітей: Як проявляється і що робити? (Відео)
COVID-19 невпинно продовжує вносити свої корективу у наше життя. Відтак медики все частіше фіксують так званий постковідний стан, зокрема і у дітей.
"Біла смерть": вплив надмірного споживання солі на організм людини (відео) "Біла смерть": вплив надмірного споживання солі на організм людини (відео)
В нормі людина має споживати не більше 5 грамів солі на добу, тобто одну чайну ложку, однак за статистикою, українці вживають солі майже втричі більше встановленої норми. Так, вживання надмірної кількості солі негативно впливає на артеріальний диск, діабет, ожиріння, катаракту та рак шлунка.
Хвороба 21 століття: принципи харчування та способу життя при ГЕРХ (відео) Хвороба 21 століття: принципи харчування та способу життя при ГЕРХ (відео)
ГЕРХ, тобто гастроезофагеальна рефлюксну хворобу сьогодні називають хворобою XXI століття. Його виникнення пов’язують з неправильним харчуванням, переїданням та стресами.
Loading...
Load next