В Україні можуть дозволити комбінувати вакцини проти COVID-19 - МОЗ

В Україні можуть дозволити комбінувати вакцини проти COVID-19 - МОЗ
Зокрема, йдеться про комбінування препаратів Moderna та Pfizer. МОЗ ухвалює подібні рішення, спираючись на результати міжнародних досліджень.

Найближчим часом МОЗ може дозволити змішувати вакцини проти COVID-19. Йдеться про комбінування препаратів Moderna та Comirnaty від Pfizer.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю виданню "Апостроф".

Міністерство охорони здоров'я України ухвалює подібні рішення, спираючись на результати міжнародних досліджень, рекомендації виробника вакцини й аналізу аналогічного досвіду інших держав.

Національна технічна група експертів з питань імунізації, як головний дорадчий орган МОЗ, рекомендувала дозволити так зване "міксування (змішування) вакцини", але при чіткому дотриманні певних умов, - сказав Кузін. 

Йдеться про можливість введення другої дози препарату Comirnaty/Pfizer-BioNTech після першої дози м-РНК вакцини Moderna, якщо немає можливості закінчити вакцинацію таким же препаратом.

Також, якщо у людини була важка алергічна реакція організму на першу дозу векторної вакцини від AstraZeneca, дозволяється ввести другу дозу Comirnaty за рішенням лікаря, запевняють у МОЗ. 

Відповідне рішення групи експертів вже є, тому зараз розглядається питання про оформлення відповідного наказу та розробку детальних покрокових інструкцій в таких випадках, - додав головний держсанлікар.

Комбінування м-РНК вакцин стало можливим в Україні нещодавно – 18 липня в Україну доставили 2 мільйони доз вакцини проти коронавірусу від компанії Moderna через механізм COVAX. Зазначимо, що розроблена американською компанією Moderna мРНК-вакцина схвалена ВООЗ для екстреного застосування.

Читайте також
МОЗ рекомендує щепити вакциною проти COVID-19 дітей старших 12 років МОЗ рекомендує щепити вакциною проти COVID-19 дітей старших 12 років
Для щеплення дітей використовуватимуть вакцину Pfizer.
З 8 листопада почнуть усувати від роботи невакцинованих співробітників З 8 листопада почнуть усувати від роботи невакцинованих співробітників
Інфікування хоча б одного працівника несе ризик інфікування усіх інших працівників, які з ним контактували. 
В Україні з 21 липня отримати щеплення від COVID-19 зможе кожен - Ляшко В Україні з 21 липня отримати щеплення від COVID-19 зможе кожен - Ляшко
Всі дорослі від 18 років можуть вакцинуватися у найближчому пункті масового щеплення. Тепер не потрібно записуватись заздалегідь у "Дії".
Loading...
Load next