Дві пандемії, які страшно поєднувати між собою. Як вберегтися людям від COVID-19, які є ВІЛ-інфікованими?

Дві пандемії, які страшно поєднувати між собою. Як вберегтися людям від COVID-19, які є ВІЛ-інфікованими?
Незалежно від того, чи має людина ВІЛ, важливо дотримуватися карантинних обмежень під час пандемії COVID-19.

Щороку, за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день започатковано у 1988 році, він покликаний підвищити поінформованість щодо ВІЛ/СНІДу та привернути увагу суспільства до порушень прав і свобод людини, які мають ВІЛ-статус.

У цей день в усьому світі відбуваються різноманітні соціальні акції, спрямовані на інформування про небезпеку хвороби, шляхи її поширення, симптоми, особливості лікування.

Стратегія України щодо боротьби з епідемією та профілактикою ВІЛ/СНІДу зображена в нормативних актах, зокрема в Законах України «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», Постановах КМ України, інструкціях МОЗ України тощо, низці державних соціальних програм.

Фото: freepik

Як нам всім відомо, два роки тому розпочалася пандемія коронавірусу.

Як виявили науковці, коронавіруси - це велика родина вірусів, які викликають захворювання, починаючи від звичайної застуди до важчих захворювань. Новий коронавірус - це новий штам, раніше не ідентифікований у людей. COVID-19 - це інфекційне захворювання, спричинене останнім виявленим коронавірусом (SARS-CoV-2).

Багато людей, які заражаються, відчувають легкі симптоми й одужують, але  деякі люди можуть переносити хворобу досить тяжко.

Симптоми включають поєднання:

  • Лихоманка
  • Кашель
  • Утруднене дихання
  • Біль у м'язах
  • Втома.

Як же ВІЛ та COVID-19 пов’язані між собою?

Незалежно від того, чи має людина ВІЛ, важливо дотримуватися карантинних обмежень під час пандемії COVID-19. Лише комплексний підхід, який містить в собі фізичне дистанціювання, носіння масок та вакцинацію, допоможе захистити людей із групи ризику та подолати пандемію загалом.

Досі не існує достатньо даних, щоб стверджувати, чи знаходяться люди, які живуть з ВІЛ, у групі підвищеного ризику COVID-19. Науковці логічно припускають, що оскільки ВІЛ вражає імунну систему, то будь-який вірус буде небезпечним для людини, яка має ВІЛ. Зокрема і вірус SARS-CoV-2.

Фото: Depositphotos.com

За словами лікаря-інтерна Анастасії Бовсуновської, ці дві хвороби є різними між собою, адже вони викликані різноманітними вірусами, але їхній взаємозв’язок в одному організмі несе складні наслідки для людини, які призводять навіть до смертей.

ВІЛ спрямований на руйнування імунної системи, що робить наш організм менш захищеним від вірусів та бактерій, які спричиняють хворобу та роблять її надзвичайно складною в лікуванні й ведуть до багатьох ускладнень. Звичайно це можна попередити, якщо вчасно діагностувати хворобу і почати приймати ретровірусну терапію, - зазначає Анастасія.

Вона запевнила, якщо не приймати ретровірусну терапію та не вакцинуватися (адже це є необхідним для допомоги уникнення хвороби), то потрапляння коронавірусу призведе до тяжкого протікання хвороби.

Організм людини не буде здатний боротися з новим вірусом, що несе за собою летальні наслідки, - застерігає лікар.

Вона нагадала, що вилікуватися від ВІЛ неможливо, але якщо вчасно приймати ліки, то є менше шансів захворіти на COVID-19 та отримати ускладнення.

Фото: "Народна правда"

Якщо людина хворіє на СНІД, то йдуть необоротні зміни в організмі, які вражають все більше органів людини, тому вони не здатні боротися з новими захворюваннями, такими як коронавірус, - повідомляє Анастасія.

Вона зауважила, що людям, які хворіють ВІЛ необхідно вчасно госпіталізуватися при захворюванні COVID-19, аби якнайшвидше почати лікування на ранніх етапах.

Коли людина з ВІЛ/СНІД захворіла на коронавірус і потрапила до стаціонару, то її краще помістити в стерильний бокс, аби застерегти від додаткових інфекційних захворювань, щоб пацієнт з ВІЛ/СНІД мав більше шансів на боротьбу з коронавірусом  та скорішим видужанням, - зазначає лікар-інтерн.

Фото: 
КНП ТМР "Теребовлянська міська лікарня"

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні за добу виявили 14 634 нових випадків коронавірусу В Україні за добу виявили 14 634 нових випадків коронавірусу
За добу 24 жовтня 2021 року в Україні зафіксовано 14 634 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19.
Що відбувається з організмом після захворювання коронавірусом - результати дослідження Що відбувається з організмом після захворювання коронавірусом - результати дослідження
Вчені з'ясували, чому ті, хто перехворів на коронавірус втрачають нюх.
Оксфордський словник обрав "vax" словом року Оксфордський словник обрав "vax" словом року
Саме слово означає вакцину та процес її ведення і може бути як дієсловом, так і іменником.
Loading...
Load next