Як розвивається штам "Омікрон" в Україні: особливості, загрози та вакцинація, думка експерта (відео)

Як розвивається штам "Омікрон" в Україні: особливості, загрози та вакцинація, думка експерта (відео)
Останні дослідження показують, що люди, які перехворіли на коронавірус мають тривалий імунітет.

В Україні повністю вакциновані 35% дорослого населення. Пік вакцинації припав на листопад, коли карантинні обмеження посилилися і стали жорсткішими обмеження на підприємствах.

Медики спостерігають, що коронавірус, імовірно, стане сезонною хворобою. У сезоні може бути кілька хвиль. Багато чого залежить від погодних умов, в яких вірус розповсюджується, і від контактів людей. Науковці нині активно працюють над режимами вакцинації, ефективністю вакцин та новими противірусними препаратами, які можна буде застосовувати для профілактики.

Останні дослідження показують, що люди, які перехворіли мають тривалий імунітет. Як свідчать дані лікарів із Туреччини, Німеччини, Швейцарії, Канаді, США, новий варіант "Омікрон" поки що не викликає серйозних і агресивних ускладнень. 

У новому випуску програми "Live Lviv" ведучий Олег Корейба поспілкувався з головним лікарем клініки "Біокурс" Тарасом Жиравецьким щодо нового штаму Омікрону, чим він є небезпечний та про інші питання, які цікавлять українців.

Штам «Омікрон»  — чим він відрізняється від інших?

Справа в тому, ми бачимо, що періодично у світі з’являються нові штами. Зараз в Південно-Африканській республіці ми бачимо появу нового штаму, який з’явився десь місяць тому і почав поширюватися різними країнами. Він почав витісняти штам «Дельта», тому науковці забили на сполох і почали досліджувати чому саме коронавірус так себе поводить. Основна відмінність поки що про яку говорять це є дуже швидке поширення. Омікрон посилюється в рази швидше. Таким чином різні країни запереживали стосовно того, що якщо буде дуже сильне та швидке поширення вірусу, то відповідно медичні системи будуть мати сильне навантаження.

Фото: Depositphotos

Які особливості нового штаму?

Поширення в нього те саме, як і в інших штамів. Він має певні мутації, які наштовхують вчених на те, що він може бути більш агресивний по поширенню. Стосовно питання поширення серед вакцинованих, то зрозуміло, що і штам Дельта поширювався серед вакцинованих. Вони хворіли та передавали вірус. Зараз та сама ситуація з Омікроном. Чесно кажучи, ми до кінця не розуміємо, чому так швидко частина країн позакривала кордони, бо можливо буде ще якась інформація за 2-3 тижні стосовно самого перебігу захворювання.

Фірми такі як Pfiser і Moderna запропонували модифікувати вакцину від Covid-19, яка є зараз, щоб вона краще допомагала захистити організм від цього нового штаму. Pfiser заявив, що йому потрібно 100 днів для того, щоб випустити нову вакцину, яка буде більш ефективна та адаптована під новий штам. В той час як фірма Moderna заявила, що їм буде важко зробити таку вакцину так швидко. Тому зараз у світі такі дебати стосовно двох виробників вакцин, поки що інші виробники не заявляли стосовно того, що робити далі. Світ вибрав зараз такий варіант, що потрібно проводити достатньо швидко бустерну дозу вакцинації, а також вакцинувати дітей з 5 років.

Фото з відкритих джерел

Як вакцина впливає на дитячий організм?

Компанія Pfiser заявила, що вони вже дослідили, що їхня вакцина є повністю безпечна для дітей. Бустерну дозу вакцини вирішили застосовувати для всіх верств населення, в певних країнах є рекомендації від 40 років, а деякі країни пропонують від 18 років.

Як влада наперед знає, коли буде карантин?

У світі, не тільки в Україні це виглядає як прогноз, що буде знову хвиля, потім через 2 місяці чи 3 вона зникне. Чесно кажучи, я пояснити цього поки що не можу. Зараз ми розуміємо, що коли з’являється новий штам, на прикладі Дельти, яка почала швидко поширюватися і протікала важче, то ми розуміємо, що це буде серйозне навантаження на лікарні, яке спрогнозувати більшість медиків ще влітку не могли. Це була нетипова ситуація. Зараз з Омікроном всі переживають, щоб це не був ще гірший штам за Дельту, через це країни прийняли такі різкі кроки. У Британії, наприклад, обов’язково є ПЛР тест плюс карантин при в’їзді. Ізраїль хотів закрити кордони. США закриває кордони відповідно до країн з Південної Африки. Тобто кожна країна намагається зменшити наплив людей, які потрапляють в державу.

Фото з відкритих джерел

Після 2-ох вакцинацій легший перебіг хвороби?

Теоретично так. Ми говоримо про те, якщо людина вакцинована двома дозами, то буде мати захист та слабший перебіг хвороби, але навряче вона не заразиться. Також почали говорити про те, що люди, які вакциновані двома дозами, то вони не заражаються цим вірусом. Настільки багато інформації з різних джерел, що ми розуміємо, що люди заражаються. Вакцина — це про захист від тяжкого перебігу, а не про захист від зараження. Далі з’явилася інформація, що ніби цей вірус може пробивати імунітет тих, хто перехворів. Поки що я не бачив підтвердження такої інформації, тому було б цікаво на кінець отримати статистику з Південної Африки, що, наприклад зі ста людей, які є в лікарні, там 50 чи 20 осіб, які вже хворіли, наприклад рік тому або хворіли Дельтою і вони захворіли на Омікрон. Поки що такої інформації офіційно не було.

Чи спрацює колективний імунітет?

Ті медики, які розуміють що таке колективний імунітет хочуть заявити про те, що він досягнеться тільки тоді, коли більша частина населення перехворіє. Але якщо більшість встигнуть вакцинуватися, тоді вони перехворіють легше і тоді в нас буде колективний імунітет. Про це до речі заявляли на початку пандемії німецькі вчені, коли не було вакцин. Тоді була дуже проста концепція: коли перехворіють всі, тоді пандемія практично зникне. Проблема в тому, якщо в Україні перехворіло багато людей, більше ніж 50%, офіційно це 3 мільйона, неофіційно 10 мільйонів дорослого населення. Ми розуміємо, що дуже багато людей при штамі Дельта заражалися переважно ті, хто ще не хворів: і вакциновані й не вакциновані.

Якщо навіть в Україні у нас буде менше випадків, відповідно буде досить гарна стабільна ситуація, то ми не можемо гарантувати яка буде ситуація в інших країнах світу. Наприклад Європа, яка достатньо серйозно вакцинована, все одно має спалах нових випадків.

Фото з відкритих джерел

Сертифікат одужання, чому тільки 3 місяці?

Це є технічне питання. Цей сертифікат існував у світі давно, в деяких країнах його видавали на пів року, в деяких на рік і тоді вже рекомендували робити бустерну дозу після того, як проходить пів року або рік часу. Всі люди, які йдуть здавати на антитіла прирівнюються до антивакцинаторів, адже деякі медичні питання переходять в політичні. В нас починаються дискусії, адже ми як медики розуміємо, що тест на антитіла виробляють міжнародні виробники, це не є якийсь підпільний виробник, незрозумілої фірми, який десь нам ці аналізи привіз.

В принципі ми розуміємо, що тест на антитіла є дуже цікавий. Є антитіла, до речі загальні імуноглобуліні g до ковіду, і антитіла до Spike-білку, їхня друга назва нейтралізувальна. Нейтралізувальні антитіла з’являються після вакцинації в пацієнта і це достатньо хороший засіб контролю в деяких країнах, наскільки якісна була вакцинація. Після другої вакцини рівень антитіл у людини є досить високий. Компанія Пфайзер і Модерна заявили про те, що рівень антитіл через пів року і більше  може знижуватися, тому вони заявили, що захист буде недостатній, через це з’явилась бустерна доза й обстеження якраз робили по антитілах.

Фото з відкритих джерел

Коли люди масово почали робити цей тест, виявився нюанс в тому, що ті пацієнти, які вакцинувалися в них є антитіла і пацієнти, які перехворіли в них теж є антитіла. Рівень антитіл перехворілих пацієнтів є дуже високий і тут виникає питання чи потрібно їм робити цю бустерну дозу. Кожна країна не може взяти на себе таку роль проводити такі дослідження. Тому поки що прийнята концепція робити бустерну дозу всім. Я думаю, що ми не будемо дивитися на інші країни, тому що ми й так відстаємо від них на рівні вакцинації. Зараз ми бачимо парадоксальну ситуацію, наприклад, вчора у нас було 10 тисяч нових випадків, а в Польщі було 26 тисяч нових випадків і відповідно ми розуміємо, що Польща є більше вакцинована, але поширення вірусу від вакцинації не впливає.

Як часто потрібно буде робити вакцинацію?

Якщо будуть з’являтися нові штами й будуть заяви міжнародних вчених, тоді потрібно вакцинуватися не один раз. Вакцина Johnson & Johnson працює на внутрішній ринок США і частково європейський. Але вони так само провели дослідження і зараз вони заявили про те, що швидше за все потрібно буде 2, а не одна доза.

Фото з відкритих джерел

Чому вакцину «Coronavac» не визнають у світі?

Це теж політична історія, тому що російська так само не визнається в інших країнах. Так само Китай з Америкою, тобто їхні політичні неоптимальні стосунки, вони приводять до того, що люди, які вакциновані Coronavac, не визнаються у США й інших країнах світу. Це є суто політика. Знову ж таки, якщо в Китаї все так погано, тоді виникає питання чому вони з пандемією борються краще, ніж інші країни.

Які обстеження варто пройти перед вакцинацією?

Є аналіз який називається D-дімер. Відповідно він давно використовувався у світі, його застосовували переважно в судинній хірургії. Деякі виробники вакцин заявили, що є деколи нюанс стосовно тромбоутворення, то ті люди, які мали потім проблеми з цим після вакцинації, вони здавали цей тест на D-дімер. В нас в Україні цей тест можна здати переважно в приватній лабораторії, після здачі вони радилися з кардіологом або з судинним хірургом що робити далі.

Чи є алегро проби компонентів вакцини?

Немає таких проб, є до елементів вакцини, а до самої неї немає. Просто потрібно попередити лікаря, що ви маєте схильність до алергічних реакцій. Є ще аналіз, який називається Імуноглобулін Е (IgE). Він виконується в більшості лабораторій. Якщо ви розумієте, що у вас такі схильності є, то краще все-таки пів години, а ліпше годину почекати в пункті вакцинації, щоб вам могли в разі виникнення алергічної реакції надати швидку медичну допомогу.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Були в Італії та невакциновані: на Житомирщині підтвердили два нових випадки "Омікрону" Були в Італії та невакциновані: на Житомирщині підтвердили два нових випадки "Омікрону"
Штам вірусу SARS-CoV-2 «Омікрон» був вперше виявлений у Південно-Африканській Республіці.
Як в Україні виявлятимуть штам "Омікрон" - пояснення МОЗ Як в Україні виявлятимуть штам "Омікрон" - пояснення МОЗ
У Міністерстві зазначили, що немає жодних даних, які б стверджували, що вакцина від COVID-19 не ефективна проти штаму "Омікрон".
За минулу добу в Україні зафіксовано понад 18 тисяч нових випадків Covid-19 За минулу добу в Україні зафіксовано понад 18 тисяч нових випадків Covid-19
Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.
Loading...
Load next