Розлади харчової поведінки: причини та лікування (відео)

Розлади харчової поведінки: причини та лікування (відео)
Кожен третій хлопчик і кожна друга дівчинка в підлітковому віці болісно сприймають збільшення своєї ваги, внаслідок чого починають обмежувати себе в їжі.

За останні 6 місяців через розлади харчової поведінки на стаціонарне лікування у Західноукраїнських спеціалізований дитячий медцентр потрапило майже пів сотні дітей. І ще така ж кількість перебуває на амбулаторному лікуванні.

Це є така досить значна проблема серед психічного здоровя молоді. Тому що розлад харчової поведінки насправді є досить поширений.

Розрізняють розлади харчової поведінки. Це є нервова анорексія, неровова булімія. Сюди також віднолситься синдром нічного переїдання. Сюди також відноситься просто переїдання, а також у маленьких діток це може бути інфантильна анорексія і може бути синдром обмеженого вживання їжі, - розповідає Мар’яна Стегніцька, лікарка-дієтолог, педіатр Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Так, наприклад маленька пацієнтка Еля тут вже вдруге. Вона з мамою приїхала з Донеччини. Попри те, що дівчинка не могла вживати деякі види продуктів, через війну ця проблема ще більше загострилась і дитина почала втрачати вагу.

Потрапила сюди на нервовому ґрунті. Ще втратила так. Весила 21 набрала приїхала додому та втратила 3 ​​кілограми за 5 днів. Для мене це просто. Мені 5 днів поплакати і все і вже 3 кілограми можу і не бачити, - пояснює Еля, пацієнтка.

Та передувала цьому зовсім інша причина.

Спочатку вона отруїлася влітку пиріжком з температурою і всіма симптомами. Потім вона теж захворіла не будемо говорити якою хворобою яка вона неприємна. Думала, що буде повторення. Цього не було і так у неї психосоматика пішла, - розповідає Надія, мати Елі.

Я відмовлялася від молочного, кисломолочного, солодкого, але я не могла його їсти, мене просто нудило страшенно. Я боялася молока, думала шо мене буде крутити. Я його п’ю зараз. Не дали сьогодні молока так сумно, - каже Еля.

Сьогодні Еля вже може їсти все, що їй приписує дієтолог. І за місяць їй вдалось набрати декілька кілограмів.

Вона потрапила з 19.300, але у неї прошлим летом було 26. Тобіж нам іще набирати і набирати, - розповідає мама дівчинки.

За місяць я набрала лише тут 3.5. Я сюди вдруге приїхала була 19.300, мало не 18 і тут я вже місяць з чимось, я вже заблукала скільки ми тут і я набрала тут. За кілька днів я набрала 700 грамів якимось чином. Я просто їм і все, - додає Еля.

Зазначимо, що кожен третій хлопчик і кожна друга дівчинка в підлітковому віці болісно сприймають збільшення своєї ваги, внаслідок чого починають обмежувати себе в їжі.

Перед тим як дівчинка переходить в підлітковий період, приблизно третина всіх дівчаток фізіологічно набирають трошки зайву масу тіла. Ну по суті щоб повноцінно і нестресово зробив оцей перехідний такий етап, так, вони можуть додатково якусь масу тіла набрати. Це також батьки мають розуміти і пояснити дівчинці шо це нормально. Шо це протягом року двох абсолютно все нормалізується, - каже лікарка-дієтолог, педіатр Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру

Окрім того на це може вплинути стресова ситуація у соціальному житті. Вдома, в школі чи на гуртках.

Комусь сказали, що погано виглядає, що потрібно похудати. Хтось сказав, що ти там вдома. Дуже часто до речі, я звертаю увагу, що коли дівчатка в підлітковому віці починають дорослішати, а в них ще до пероду там 10-11 років дуже такі близькі стосунки особливо з татом, в меншій мірі з мамою вони чогось бояться дорослішати, вони бояться що їх по іншому вже почнуть сприймати вдома і вони стараються штучно оцей процес дорослішання якимось чином відтермінувати, - повідомляє лікарка-дієтолог, педіатр Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Тому якщо ви помітили, що дитина стала менше їсти, пропускає прийоми їжі, стала більш закритою, вже тоді потрібно діяти. Чи самостійно поговорити з дитиною і виявити в чому справа, чи звернутись до кваліфікованого спеціаліста.

Коли вже звертаються до нас пацієнти, які мають знижений індекс маси тіла, менше 14-15 вони потребують стаціонарного дообстеження і лікування, - пояснює Мар’яна Стегніцька.

Тоді з дитиною працює вже ціла мультидисциплінарна колманда фахівців.

Це є і дієтолог і психотерапевт і психолог і при потребі інші спеціалісти.

Перше ми нормалізуємо функції внутрішніх органів, тобто обстежуємо їх і коригуємо проблеми якщо їх виявляємо, - наголошує Мар’яна Стегніцька, лікарка-дієтолог, педіатр Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Тому потрібно пам'ятати, що починаючи з дитячого віку потрібно формувати правильне ставлення до їжі, до зовнішності та не допускати використання продуктів як заохочення чи покарання.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 
Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Дитина проковтнула сторонній предмет: як допомогти малечі до приїзду медиків (відео) Дитина проковтнула сторонній предмет: як допомогти малечі до приїзду медиків (відео)
Якщо дитина випила хімічну речовину, потрібно розмішати два білка з молоком або водою і дати їй випити - це зменшить опік слизової.
У жительки Харкова після поїздки у Нігерію виявили смертельну інфекцію У жительки Харкова після поїздки у Нігерію виявили смертельну інфекцію
Жінка заразилася цією інфекцією в Нігерії, звідки повернулася в Україну 16 серпня. Згодом, у 42-річної харків'янки підтвердили зараження тропічною малярією.
Гіперактивність чи складний характер: здоров’я маленьких пацієнтів (відео) Гіперактивність чи складний характер: здоров’я маленьких пацієнтів (відео)
Близько 5% дітей страждають на розлад з дефіцитом уваги та гіперактивністю. Основними симптомами РДУГ є імпульсивність, надмірна активність, неуважність.
Loading...
Load next