Львівські медики з допомогою робота прооперували жінку, яка 30 років не могла нормально їсти та пити (відео)

Львівські медики з допомогою робота прооперували жінку, яка 30 років не могла нормально їсти та пити (відео)

Львівські медики з допомогою робота Da Vinci відновили можливість їсти 69-річній жінці з Бахмуту, яка 30 років страждала від рідкісного захворювання стравоходу.

Я ніколи не могла подумати, що це я в свої 69 буду так себе почувати, - каже пацієнтка Лариса Андрійко.

Це пані Лариса говорить вже після оперативного втручання, яке їй провели у Львові. До того вона майже половину свого життя страждала від рідкісного захворювання стравоходу, яке не давало їй можливості нормально їсти та пити. Діагноз звучить як ахалазія стравоходу, на який за статистикою хворіє всього 0, 001% (одна тисячна) людей на планеті.

Я їла їжу, не могла проковтнуть, боляче було. Деякі ліки пила щоб поліпшити біль. Їла дуже, ну старалась рідку їжу їсти. Ну так воно ж хочеться і другу. Жувала ретельно, ретельно, зуби як блендер, пережовувала, ковтала, застрягало, я знову його ковтала. Ну як кажуть не життя, а мука. Ну я була справніше. А потім якось ця ще війна, ті бахи, трахи, донька, онук і я стала худнути, - розповідає Лариса.

Сама жінка з Бахмуту, Донецької області. Сюди була вимушена переїхати через війну. Останні два місяці захворювання дуже загострилось і вона не могла ковтати навіть рідку їжу. Саме в такому вже критичному стані жінка потрапила до Першого медоб’єднання Львова.

Пацієнтка звернулася до нас зі скаргами на болі при ковтанні, на відрижку, на печію, на не проходження їжі по стравоходу. Пацієнтка схудла. В пацієнтки загострились часті пневмонії, регургітації і пацієнтці показане операційне лікування, - пояснює лікар-хірург Першого медоб’єднання Львова Андрій Стасишин.

Для того, щоб допомогти жінці операцію виконали за допомогою робота-хірурга Da Vinci, який всього через кілька проколів зміг виправити проблему.

Методика роботичного застосування Геллєра дозволить нам розширити тканини, м’язи, а також сформувати за допомогою інструментів відповідну манжету, яка унеможливить попадання шлункового вмісту в стравохід. Тим самим пацієнтка зможе після операції зразу на другий день споживати рідку їжу та є кращий післяопераційний період в порівнянні з відкритими та іншими методиками, - зауважує Андрій.

Зазначимо, що операцію пані Ларисі виконали в день її народження, і це для неї особлива подія, адже вперше за останні 30 років вона зможе нормально їсти їжу.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next